THE MASTER: Mesterlig kultleder og fordrukken protegé

Det er næsten seks år siden, man sidst kunne sætte sig til rette i de bløde biografsæder og nyde en film af Paul Thomas Anderson. Dengang var det mesterværket There Will Be Blood, der bruste voldsomt over lærredet med grådig olie og storhedsvanvid. Med The Master er det igen mennesker, der lever på kant med livet, der sættes stævne.

Her møder vi i årene efter 2. verdenskrigs afslutning en megalomanisk og manisk kultleder samt hans fordrukne protegé – henholdsvis Philip Seymour Hoffman og Joaquin Phoenix. Deres præstationer alene berettiger mere end ét gensyn.

the master 02

Freddie Quell (Phoenix) er en af de utallige soldater, der nu skal ud i det civile liv igen. Men mange er traumatiserede af krigens rædsler – inklusiv Freddie. Hvorvidt det dog kun er krigen, der har steget ham til hovedet, eller om der ikke hele tiden har været en smule rod i mekanikken, skal stå usagt. Men det hjælper ikke just på hans koleriske tilstand, at han fylder sig med hjemmebrændt fra maskinrummet.

Fuld af forlist kærlighed, frustration og uforudsigelige vredesudbrud støder Freddie  under en af sine drukture på den karismatiske Lancaster Dodd (Hoffman), og en gensidig fascination udspringer af mødet. De indgår snart i et tæt og for hinanden udfordrende venskab – hvis venskab overhovedet er det rigtige ord.

the master 01

For man fornemmer, at Lancaster måske mest af alt blot har brug for en letpåvirkelig forsøgsperson til sine tankeeksperimenter samt teorier om tidsrejser og den menneskelige psyke. Men uanset hvilke motiver, der ligger bag den umage duos parløb, så er det en fængslende rejse publikum kommer med på, hvor man også undervejs møder en sød Amy Adams som Lancasters forførte og bedårende kone.

Phoenix er uhyggeligt opslugt af sin rolle og har nærmest drukket sig til ukendelighed som krumbøjet og sexfikseret mand på vej mod intetheden. Et både rystende og rystende stærkt portræt. På samme måde skræller Hoffman som den enigmatiske kultleder også forsigtigt nuancerede lag af sin karakter – en selvoptaget enspænder og fantast, der på egen vis lever et forkrøblet og vildledt liv.

the master 03

Jonny Greenwood står som med There Will Be Blood igen for scoret, der her veksler medrivende mellem det urovækkende, drømmende og søgende – ganske enkelt forrygende. Det samme er filmens forførende og smukke billeder, der tager én med både ud i ørkenen, ned i rødt oplyste maskinrum og ombord på susende skibsdæk.

Der er med andre ord mange gode grunde til, at The Master er en frydefuld og vidunderlig filmoplevelse. At den så også er inspireret af grundlæggelsen af scientology er blot ekstra drys på kransekagen. Ja, mesteren Paul Thomas Anderson er tilbage for fuld power.[tabgroup][tab title=”The Master | Biografanmeldelse”]Vurdering: 5/6
5_6 - stars
the master poster 01

Originaltitel: The Master, USA, 2012
Premiere: 31. januar 2013
Instruktion: Paul Thomas Anderson
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams m.fl.
Spilletid: 137 min.
Distributør: UIP[/tab][/tabgroup]

 

LINCOLN: Daniel Day-Lewis imponerer med høj hat og hageskæg

Steven Spielberg tager en lettere tilbagelænet bid af et stykke dramatisk amerikansk historie med sit præsidentportræt Lincoln. Daniel Day-Lewis har iklædt sig høj hat, hageskæg og en god portion humor, mens han med stoisk ro manøvrerer sig igennem både politisk modvind og problemer på hjemmefronten.

Vi dumper ned i historien ved den amerikanske borgerkrigs afslutning i 1865, hvor både Nord- og Sydstaterne er ved at være godt afkræftede af kampen. Samtidig kæmper Abraham Lincoln for en ophævelse af slaveriet og stemmeret til de sorte. Vi følger således hans seje kamp for at få gennemtrumfet den epokegørende lov, mens krigen buldrer udmattende løs som et ekkoende baggrundstæppe.

lincoln03

Ja, der er sådan set mulighed for den helt store omgang hornmusik med understregning af Amerika. Men faktisk er Lincoln en relativt afdæmpet sag. Her får de svulstigere strygere ikke lov til at sovse dramaet unødvendigt ind, men lader det i stedet ofte henlægge i intens stilhed, mens diskussionerne går hen over bordene – eller når Lincoln fortæller en af sine utallige anekdoter. Lidt for mange, hvilket det da også humoristisk påpeges undervejs.

Karaktererne får således lov til at blive optegnet ganske nærværende og fremstår altså ikke som stive, historiske skakbrikker. Man kommer da også med helt ind i Lincolns soveværelse, mens han både lægger sig på gulvet med sin dreng for at sove eller selv pudser sine støvler. Altså en mand i øjenhøjde med folket – og så alligevel ikke.

lincoln02

Daniel Day-Lewis giver dog bestemt den legendariske præsident en varm menneskelighed, men også den klarsynede autoritet og nærmest uforklarlig ro, som kun kan tilhøre et helt unikt menneske. En ganske enkelt fremragende præstation, der bakkes op af et forrygende ensemble af biroller. Blandt andet Lincolns kone, der spilles med både lidende øjne og præsident-beundring af Sally Field.

I andre vigtige roller finder man David Strathairn som Lincolns betroede og Joseph Gordon-Levitt som Lincolns energiske søn, mens Tommy Lee Jones giver et herligt gryntende portræt af en rapkæftet republikaner, der er imod slaveriet. Han giver tiltrængt pep til de til tider noget tunge scener i mørke lokaler med sniksnak mellem mænd med skæg. Og hatte.

lincoln01

For selvom her på mange måder er tale om et smukt komponeret drama med flotte billeder – ikke mindst af Lincolns karakteristiske profil – så synes fortællingen også tynget en smule for meget af dialogtunge passager. Der mangler ganske enkelt mere potent bid i flere scener, for at holde dramaet kørende.

Jeg savner på samme måde også noget mere spark i det rent familiære og personlige drama, der kun antydes, men aldrig rigtigt for lov at give tyngde til portrættet af Lincoln. Men selvom filmen til tider går en smule i modvind, så er det en grundlæggende fascinerende historie, der er fortalt med flot overblik og ikke mindst en formidabel Daniel Day-Lewis i den altoverskyggende hovedrolle.[tabgroup][tab title=”Lincoln | Biografanmeldelse”]Vurdering: 4/6
4_6 - stars

lincoln poster
Originaltitel: Lincoln, USA, 2012
Premiere: d. 31. januar
Instruktion: Steven Spielberg
Medvirkende: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Tommy Lee Jones m.fl.
Spilletid: 150 min.
Distributør: 20th Century Fox[/tab][/tabgroup]

 

Alle fejl i ’The Room’ på 8 minutter

Denne gang er det en lidt ældre film, gutterne bag Everything Wrong With-serien har kastet sig over – nemlig Tommy Wiseaus berygtede The Room fra 2003. Der skal 8 minutter til at gennemgå alt det, der er galt med filmen, hvilket er den længste video fra deres side ind til videre. Men de har jo heller ikke haft fat i War Horse endnu. bum bum.

Hvis ikke du har set den både dybt bizarre og sært underholdende film, så tjek videoen i toppen og se om ikke det højspændte drama er noget for dig. Det er det uden tvivl. Om ikke andet, får du udpeget alt det, der er galt med filmen – eksempelvis:

– ”Did Lisa suddenly grow a vagina in her brain?”
– ”Perfectly clear day two minutes ago, now raining.”
– ”Carries around a casette in his shirt pocket at all times.”
– ”Tommy Wiseau reads lines HE WROTE like he doesn’t understand them.”

Se også:
Alle fejl i ’Avatar’ på 4 minutter
– Alle fejl i ’Looper’ på 3 minutter
Alle fejl i ’Prometheus’ på 4 minutter
Alle fejl i ’The Avengers’ på 3 minutter
Alle fejl i ’The Hunger Games’ på 3 minutter
Alle fejl i ’The Dark Knight Rises’ på 3 minutter
Alle fejl i ’The Amazing Spider-Man’ på 2 minutter

the room tommy

Alternative plakater for fem Oscar-nominerede film

Det varer nok ikke længe før diverse film-sites for alvor går i Oscar-selvsving. Flere er allerede godt i gang. Jeg skal dog prøve at beherske mig. Men jeg faldt lige over denne ganske ok plakat-serie af Mr. Shabba, som har taget fem Oscar-nominerede film under kærlig behandling.

Det er klart plakaten for Django Unchained, der er mest vellykket, mens de andre mere klarer sig i mål på grund af serien som helhed. Men hvis du er vild med plakaterne, kan du købe dem lige her. Nok Oscar-snak for i dag. Bum.

Se også:
Min anmeldelse af Django Unchained
Alternative plakater for Django Unchained

Mere Oscar-relateret filmsjov:
Oscar-nomineringerne 2013
Oscar-nomineringer for bedste dyr
Ærlige Oscar-plakater for bedste film

django-unchained-poster-oscar-nominated-2014_1024x1024 les-miserables-poster-oscar-nominated-2014_1024x1024 life-of-pi-poster-oscar-nominated-2014_1024x1024 lincoln-poster-oscar-nominated-2014_1024x1024 oscar-nominated-2013_1024x1024 zero-dark-thirty-poster-oscar-nominated-2014_1024x1024

Trailer for ’Star Trek Into Darkness’ sweded

Dårlige parykker, miniature-figurer og paprumskibe – traileren for Star Trek Into Darkness er blevet sweded (google det, hvis du ikke ved, hvad det er – hint: Michel Gondry). Men selvom budgettet er ikke-eksisterende på denne genskabte trailer, så rammer den originalen ret så overbevisende.

Her er godt flair for både de episke scenerier og mindre detaljer – så som Chris Pines øjenbryn og Star Trek-logo på trøjen. Men selvom det er ret sjovt lavet, er jeg nu glad for, at J.J. Abrams har haft økonomi til andet en papkulisser og plastikfigurer.

Se den teaser trailer for Star Trek Into Darkness

Se andre sweded trailers:
’Iron Man 3’ i pap og plastik 
’Prometheus’-trailer i pap og papir 
Inception’ sweded af vanvittig familie
’The Avengers’ i pap og med billig maling  
’TRON: Legacy’ med et noget skrabet budget 
’The Dark Knight Rises’ trailer med papkulisser

Patrick Stewart funny

RED LIGHTS: dyster hokus pokus med Robert De Niro

Er der mere mellem himmel og jord? Eller er det fup over hele linjen, når clairvoyante, healere og andet spirituelt godtfolk taler med afdøde, helbreder de syge og læser folks tanker. Med Rodrigo Cortés’ overnaturlige thriller Red Lights har han forladt de klaustrofobiske rammer i Buried og lader med store armbevægelser Robert De Niro, Cillian Murphy og Sigourney Weaver sætte tvivlen stævne.

red lights 03

Murphy og Weaver er de rationelle akademikere, der i videnskabens navn arbejder med at afsløre spirituelle svindlere. For ja, de er alle fupmagere. Men der synes at være mere på spil med den legendariske Simon Silver, der spilles med svulstig patos af De Niro. En kendis-clairvoyant, der efter 30 år i eksil vender tilbage på den spirituelle verdensscene.

Således er parterne fint tegnet op, inden undersøgelsen af Silvers evner leder vej mod den spektakulære finale. For ikke nok med, at Silver måske, måske ikke er en fupmager – han er øjensynligt også en meget farlig mand, der ikke er bange for at tage hårde metoder i brug, for at bevare sin position.

red lights 02

For ja, det er en farlig vej, den ivrige Murphy bevæger sig ned ad – også selvom den erfarne Weaver advarer imod at gå efter en afsløring af Silver. Her er nemlig mere på spil end De Niro, der strategisk tager sine solbriller af, så man kan se hans uhyggelige, mælkehvide øjne, der understreger, at han både er blind og en spooky dude.

Men han balancerer faktisk ret fint mellem godhjertet clairvoyant og mareridtsridende synsk. For selvom her diskes op med et par billige jump scares, så emmer filmen også i flere scener af reel uhygge. Desuden spædes der til med dystre skeletter i skabet og lig i lasten, der er med til at forklare forskernes motivation for deres jagt på sandheden.

red lights 01

Der er altså en fin dynamik i trekløveret, hvor det er Murphy, der har mest spilletid – han er jo ikke helt så dyr i drift som de to andre. Heldigvis er han medrivende som mut skeptiker med et hidsigt temperament. Så selvom løjerne er lidt ujævne og tvivlen heller ikke helt får kastet nok med overnaturlige thrills af sig, så er Red Lights en helt ok omgang dyster hokus pokus. Fire små stjerner.

Filmen: 4/6 4_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der følger desværre intet ekstramateriale med udgivelsen. Til gengæld gør filmen sig fint på Blu-ray. Billedets dunkle og nedtonede farveskala gengives flot og med god kontrast samt rig detaljegrad. Lydsiden buldrer også klart igennem med velfstemte niveauer og godt rum.

Billede: 4/6 4_6 - stars_LILLE | Lyd: 5/6 5_6 - stars_LILLE | Ekstramateriale: 0/6 0_6 - stars_LILLE [tabgroup][tab title=”Red Lights | Blu-ray-anmeldelse”]Udgivelsen samlet: 4/6
4_6 - stars
red lights cover
Originaltitel: Red Lights, USA | Spanien, 2012
Instruktion: Rodrigo Cortés
Medvirkende: Cillian Murphy, Robert De Niro, Sigourney Weaver, Toby Jones m.fl.
Spilletid: 144 min.
Udgivelsesdato: d. 15. januar 2013.
Distributør: Nordisk Film[/tab][/tabgroup]

Første trailer til Coen-brødrenes ’Inside Llewyn Davis’

Yay! Så er der nyt fra Joel og Ethan Coen – eller i hvert fald en trailer for deres kommende film, Inside Llewyn Davis – og den ser virkelig lækker ud (se den selv i toppen og billederne herunder). Jeg glæder mig allerede – men det gør jeg nu sådan set altid, når det gælder en film af de to brødre.

Coen-brødrene var sidst aktuelle med western-remaket True Grit i 2011. Nu er cowboy-hatte og seksløbere imidlertid skiftet ud med musikscenen i 1960’ernes New York, hvor man følger singer-songwriteren Llewyn Davis – en karakter, der er løst baseret på et memoir af den rigtige musiker Dave van Ronk. Han spilles af Oscar Isaac, mens rollelisten også byder på Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake og Garrett Hedlund.

Se trailers for andre kommende film:
Første teaser trailer til ’Star Trek Into Darkness’
Ny trailer til ’The Lone Ranger’ med Johnny Depp
Første trailer til Danny Boyles artsy heist-film ’Trance’
Store robotter og større monstre i den første ’Pacific Rim’-trailer
Første trailer til science fiction-filmen ’Oblivion’ med Tom Cruise
Ny trailer til ’Man of Steel’ – Superman med et ’jeg-er-alvorlig-skæg’

Herunder en stak billeder, jeg har klippet fra traileren – selv tak:
Inside01 Inside02 Inside03 Inside04 Inside05 Inside06 Inside07 Inside08 Inside09 Inside10 Inside11 Inside12 Inside13 Inside14 Inside15 Inside16 Inside17 Inside18 Inside19 Inside20

‘Gizmos and Gadgets’: en udstilling for filmfans

Er der noget, der har affødt ikoniske karakterer og scener på film, så er det monstre, gadgets og ikke mindst våben. Tænk bare på RoboCop, der forener manden med våbnet, Batman og hans bælte, Iron Man og hans dragt eller Judge Dredd og hans pistol. Sådan kunne jeg blive ved – men jeg vil hellere lade værkerne fra udstillingen Gizmos and Gadgets tale for sig selv.

For på Bottleneck Gallery i Brooklyn, er der netop åbnet en udstilling, der tager dette tema op. Således har en række kunstnere givet deres bud på både våben og monstre. Man finder således alt lige fra Anton Chigurh og hans kvægpistol fra No Country For Old Men til lyssværd og rumpistoler samt grumme aliens og Arnies modstander i Predator. Ret så forrygende sager.

Se andre udstillinger med flot fanart:
Alternative slutninger på film bliver til kunst
’Weapon of Choice’: ikoniske våben fra filmens verden

Herunder udvalgte værker:

Cuyler Smith “The Evolution of Batman”
Cuyler Batman
David Moscati “Everybody Runs”
DavidMoscati_1024x1024
Robert Wilson “The Spinner”
Robert Wilson "The Spinner"Kevin Ang “Predator”
Kevin Ang "Predator"
James Gilleard “Powerloader”
James Gilleard "Powerloader"
Doug LaRocca “At Home P.K.E. Meter”
PKE METER Final bkDouglas Holgate “Call it, friend-o”
Douglas Holgate "Call it, friend-o"
Drew Brinkley of Monkey Ink Design “Particle Accelerator”
Drew Brinkley of Monkey Ink Design "Particle Accelerator"
Eric Hancock “A Step Toward Home”
Eric Hancock "A Step Toward Home"Godmachine “Hand of Doom”
Godmachinehellboy
Florey “The Lament Configuration”
Florey "The Lament Configuration"
Jay Shaw “Krotkie Spiecie”
Jay Shaw "Krotkie Spiecie"JP Valderrama “Light It Up!”
JP Valderrama "Light It Up!" - Sold OutDave Perillo “Inspector Series 83”
DavePerilloGadgetGLOWLAYERSMALLJustin Van Genderen “Griffith Observatory”
Justin Van Genderen "Griffith Observatory"Josh Sierra “Trade in Your R5 Today”
Josh Sierra "Trade in Your R5 Today" Palpetine Framed EditionJohn Rozum “Robby the Robot”
John Rozum "Robby the Robot"John Rozum “Imperial Probe Droid”
John Rozum "Imperial Probe Droid"Lawrence Yang “Epic Duel”
Lawrence Yang "Epic Duel"Mark Lone “Gizmo VS The Spider Gremlin”
Mark Lone "Gizmo VS The Spider Gremlin"Ridge “Calling Dick Tracy”
Ridge "Calling Dick Tracy"Sam “Sho” Ho “20 seconds to comply”
Sam "Sho" Ho "20 seconds to comply"Tim Swope “Volunteer”
Tim Swope "Volunteer"Rob Loukotka/Fringe Focus “007 DB5”
Rob Loukotka:Fringe Focus "007 DB5"Matt Ferguson “The Law Giver”
Matt Ferguson "The Law Giver"Miles Tsang “Vox Nihilis (Voice of Nothingness)”
Miles Tsang "Vox Nihilis (Voice of Nothingness)"Paul Shipper “The Time Machine”
Paul Shipper "The Time Machine"PJ Mcquade “AT-AT Walker Takedown”
PJ Mcquade "AT-AT Walker Takedown"PJ Mcquade “Dejarik Holochess Game”
PJ Mcquade "Dejarik Holochess Game"

’The Texas Chain Saw Massacre’ hyldes med flotte værker

Ok, det er egentlig ikke (kun) originalen, der hyldes i disse yderst flotte værker. Faktisk er de lavet i forbindelse med, at Leatherface vendte tilbage med den nye 3D-film tidligere på året. Den har jeg endnu ikke fået set, men Tobe Hoopers original fra 1974 er en af mine absolut største filmfavoritter – hvis ikke favoritfilmen.

Flere af værkerne herunder trækker da også flittigt på originalen, mens andre går i nye og helt surreelle retninger. De er faktisk alle virkelig flotte – eller i det mindste interessante. Ja, der er i grunden mange forskellige måder, man kan sammensætte en motorsav med staten Texas på. En særdeles vellykket hyldest til en af de bedste film nogensinde. Lækkert.

Læs også mine anmeldelser ad de to Tobe Hooper film:
Eaten Alive (1977): En galning, hans rustne le og en stor krokodille
The Funhouse (1981): En hårrejsende tivolitur

TCM30TCM2 TCM3 TCM4 TCM5 TCM6 TCM7 TCM8 TCM9 texaschainsaw3d TCM11 TCM12 TCM13 TCM14 TCM15 TCM16 TCM17 TCM18 TCM19 TCM20 TCM21 TCM22 TCM23 TCM24 TCM25 TCM26 TCM27 TCM28 TCM29 TCM1

43 heltemodige opofrelser på film

Hvis du skulle være i tvivl om, hvorvidt folk ofrer sig heltemodigt på film eller ej, så finder du svaret her – og svaret er ja. For en gut har haft lidt for meget tid (tak for det) og har derfor sammenklippet 43 forskellige opofrelser på film. Jep, selvfølgelig går man med glæde en kugleregn i møde, hvis man kan redde andres liv.

Spoiler alert (selvfølgelig).  Man finder således både Tom Hanks og Arnold Schwarzenegger gå i døden med oprejst pande, videre til blandt andet en olm, men ædel Clint Eastwood, en forfrossen Leonardo DiCaprio og en alien-befængt Sigourney Weaver. Se selv resten i toppen.

Se andre supercuts:
Flotte rumhjelme på film
38 gange Jordens undergang
Årets værste film anmelder sig selv
Arnold Schwarzenegger i kamp med flerstavelsesord

arnold schwarzenegger terminator smile