’Harry Potter’-sagaen er spektakulær film-magi

2011 er året, hvor en af nyere tids mest populære film-sagaer nåede sin afslutning. For efter 10 år kunne man indløse billet til det ottende og sidste kapitel i eventyret om troldmandslærlingen Harry Potter. Nu er alle seriens film udkommet og blevet samlet i en boks, så de godt 20 timers Potter-magi kan opleves igen og igen.

Jeg har aldrig læst bøgerne og ikke før nu fået set samtlige kapitler i sagaen – og selvom jeg aldrig bliver hardcore fan med et lyn i panden, kan jeg kun anbefale enhver eventyr-entusiast at deltage i Potters spektakulære kamp mod den onde Lord Voldemort. Ganske vist er alle film ikke lige stærke, men som helhed udgør sagaen en eventyrlig film-serie, der flot realiserer J.K. Rowlings magiske univers.

Den første film, Harry Potter og De Vises Sten er mest af alt en børnefilm og fungerer som en letbenet introduktion til universet. Selve historien er ikke rigtig spændende og Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson er endnu ikke faldet overbevisende til i de tre hovedroller. Til gengæld er John Williams score magisk, mens Alan Rickman er en sand fornøjelse som den olme Professor Snape.

Anden film, Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer er også instrueret af Chris Columbus og er på flere punkter en bedre film – måske fordi man kan hoppe på eventyret uden videre introduktion. Her bydes på mere spænding og så får Potters mystiske fortid nye nuancer. Men filmen er en smule ujævn og spilletiden synes unødvendig lang. Tredje film, Harry Potter og Fangen fra Azkaban er seriens ind til da bedste og visuelt smukkeste kapitel – ja, måske det smukkeste til dato.

Tonen er langt mere alvorlig og universet har i takt med, at Potter & co. er blevet ældre fået mere kant. For første gang fornemmer man, at det er liv og død på spil. Desværre blev det kun til én enkelt film med Alfonso Cuarón som instruktør. Mike Newell instruerede også kun én film – den knapt så vellykkede Harry Potter og Flammernes Pokal. Her går der for meget skolebal i den til min smag.

Spændingen indfinder sig først for alvor i filmens sidste 30 minutter, men trekløveret Harry, Ron og Hermione er for alvor ved at træde i karakter. Vanen tro er her heldigvis spektakulære og duperende scenerier, bl.a. en monster-cool drage-kamp. De sidste fire kapitler i serien kom David Yates til at instruere og han lægger stærkt ud med Harry Potter og Fønixordenen.

Forbindelsen mellem Potter og Voldemort kommer atter i spil – en ganske enkelt medrivende film. Serien holder nogenlunde niveau med Harry Potter og Halvblodsprinsen. Et fint forspil inden Harry Potter og Dødsregalierne del 1 og 2 runder eventyret af med maner, bl.a. med en fænomenal Ralph Fiennes som den onde Lord Voldemort – et skræmmende godt trumfkort.

Men desværre er det faktisk først med den to-delte finale (og Fangen fra Azkaban), at det for alvor slår gnister i trekløveret og den renskurede Harry viser mere kant. Det kunne resten af sagaen godt bruge mere af. Ofte synes det, at være de lette løsninger, der kommer i første række, mens egentlige dilemmaer, karakterudvikling og det potentielt spændende drama ikke altid kommer i spil.

Man kunne bl.a. forestille, at Potters komplekse forhold til sine afdøde forældre og den formørkede forbindelse til Voldemort med fordel kunne være udforsket mere. Det samme med Rons komplekser i forhold til Potter og det potente trekantsdrama mellem de tre hovedpersoner. Men måske det ikke ville matche forlægget i bøgerne.

Billede og lyd:
Boksen byder ikke på nogen overraskelser, da den indeholder de allerede udgivne Blu-ray-1-disc-udgaver. Men ejer man fx kun filmene på dvd, er det bestemt en opgradering værd – eller en god undskyldning for gå over til Blu-ray.

De to første film er de teknisk svageste, uden dog at skuffe. Men tredje og fjerde film står lige det bedre, mens de sidste fire film alle på det nærmeste er reference-skiver. Billedsiden gengives upåklageligt, knivskarpt og indtagende hele vejen, mens også lydsporet sætter filmmagien i sving. En audio-visuel fornøjelse.

Ekstramateriale:
Man finder altså intet eksklusivt ekstramateriale i denne boks, men det samme, der hele tiden har været tilgængeligt. Ekstramaterialet er af svingende kvalitet og omfang, men overordnet er der interessante sager at komme efter til hver film.

De mest hardcore Potter-fan skal dog gå efter den limiterede boks, der har nyt artwork, 2-disc-ugaverne af Halvblodsprinsen samt Dødsregalierne del 1 og 2 samt en fotobog. Men limiteret eller ej, kunne man godt have ønsket sig, at der evt. var lavet nyt ekstramateriale, når nu en så monumental saga nåede sin afslutning.

Konklusion:
Rent teknisk består udgivelsen absolut, men det er den limiterede boks, man skal have fat på, hvis man vil have det hele med. Og selvom jeg aldrig bliver fuldblods-Potter-fan, er det ikke sidste gang, jeg har taget turen til Hogwarts – favoritterne er dog klart Fangen fra Azkaban og de to sidste kapitler.

Magien er ganske vist central i Potter-universet, men det er når de menneskelige bånd knyttes og ikke mindst sættes på prøve, at filmene for alvor fænger – hvilket desværre ikke er så udtalt, før man når til de to sidste film i serien. Men uanset hvad ens præferencer måtte være, så er sagaen solidt produceret og flot eventyr-underholdning.

LÆS OM ANDRE FILM-SERIER PÅ BLU-RAY: Alien Anthology | Ringenes Herre-trilogien | ’Star Wars: The Complete Saga’.

Originaltitel:
Harry Potter – Complete 8-Film Collection, 2011 (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 2001. Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004. Harry Potter and the Goblet of Fire, 2005. Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007. Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2009. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1, 2010. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2, 2011.
Instruktion: Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newel og David Yates.
Medvirkende: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Ralph Fiennes m.fl.
Spilletid: 1181 min.
Udgiver: Warner Home Entertainent