Døden dirrer konstant i KZ-filmen ‘The Zone of Interest’

Krigsdrama på Blu-ray: Ubehaget står konstant dirrende i yderkanten af de ellers umiddelbart idylliske billeder i Jonathan Glazers urovækkende KZ-film ’The Zone of Interest’. Vi befinder os under 2. Verdenskrig, hvor man følger en lille velhavende familie med mor, far og børn samt jødiske tjenestefolk i et smukt hus med tilhørende stor og frodig have. Døden lurer dog lige på den anden side af hækken.

For op og ned ad husets have og familiens legende børn tårner sig nemlig mure op, hvor man på den anden side finder KZ-lejren Auschwitz. Her har døden sit skrigende greb om livet på fangerne, der i massevis sendes i døden, så røgen fra afbrændingerne stiger op som sorte skyer på himlen over familiens hus, hvorfra farmand Rudolf Höss hver dag går på arbejde som kommandant i KZ-lejren.

Vi følger familiens liv, mens der med underspillet gru pirkes til døden, ondskaben og KZ-fangernes liv lige på den anden side af den fingerede idyl, hvor der ved første øjekast ikke er så meget som et øjebliks bekymring over de umenneskelige masseudryddelser, som sker få meter fra familiens tilværelse. Snarere tværtimod overtager familien bl.a. gerne en pelsfrakke fra fangerne.

Vi kommer ikke i direkte visuel kontakt med de grusomme handlinger i KZ-lejren, men via en opfindsom og øre-skræmmende lydside af fjerne skrig, skud og råb er døden aldrig ude af mit sind, mens historien foldes ud i roligt tempo med ubehaget snigende sig ind på mig med tunge skridt af død. Kontrasten mellem de to verdener er mere end enorm. Ubehaget ligeså. Det er stærkt og uafrysteligt.

Hertil kommer en bombe af gru i filmens ligeledes insisterende score af Mica Levi, mens velkomponerede billeder af fotograf Lukasz Zal på elegant vis indrammer idyllen, hvor ikke mindst gruen i yderkanten sniger sig ind på mig. I et opfindsomt samspil mellem billede og lyd opnås en uhyrlig dynamik af ondskab og menneskelighed. Tvetydighed og sadisme.

Christian Friedel er med skræmmende roligt gemyt den ambitiøse Rudolf Höss, der kynisk går til arbejdet med at udrydde jøderne, mens Sandra Hüller som hustruen Hedwig Höss synes at gemme sig blindt bag et selvbedrag om ligene, der hober sig op få meter fra familien. Jonathan Glazer mestrer at indfange en tvetydig uskyld midt i ondskaben, kynismen og umenneskeligheden.

’The Zone of Interest’ udkommer på dvd og Blu-ray den 26. april.