’Star Wars: The Complete Saga’ er fantastisk

En af alle tiders mest populære film-serier er ’Star Wars’. En saga, hvis aftryk i filmens verden og populærkulturen er svær at undervurdere. Nu er alle seks film landet på Blu-ray og med timevis af ekstramateriale. Selvom der mildt sagt er delte meninger om den nye trilogi og ikke mindst George Lucas ændringer af filmene, så er Star Wars: The Complete Saga absolut et eventyrlig udgivelse.

Jeg er på ingen måde hardcore ’Star Wars’-fan, men gensynet med det episke eventyr ”in a galaxy far, far away” har været fantastisk underholdende. Jeg er mest begejstret for den oprindelige trilogi (A New Hope, 1977, The Empire Strikes Back, 1980 og Return of the Jedi, 1983) – specielt de to første film. Men den nye trilogi er bestemt ikke uden kvaliteter (The Phantom Menace, 1999, Attack of the Clones, 2002 og Revenge of the Sith, 2005) – jeg har dog stadig svært ved at acceptere Jar Jar Binks.

George Lucas startede eventyret tilbage i 1977, hvor man for første gang stifter bekendtskab med det bjergtagende univers, den mystiske the force samt det fantastiske score af John Williams og ikke mindst de mange ikoniske karakterer. Her ledt an af trekløveret Luke Skywalker, Han Solo og Prinsesse Leia samt C3PO, R2D2 og Chewbacca og ikke mindst den vise Yoda og überskurken Darth Vader.

Sagaens egentlige begyndelse fik vi dog først langt senere med den nye trilogi, hvor historien om Anakin Skywalkers skæbnesvangre forvandling til Darth Vader står centralt. Desværre lykkedes det langt fra Lucas, der igen indtog instruktørstolen efter Irvin Kershner og Richard Marquand havde varetaget en opgave på henholdsvis The Empire Strikes Back og Return of the Jedi at matche den oprindelige trilogi.

Den mildt sagt irriterende Jar Jar Binks er en fjoget pestilens og så er Hayden Christensens stive portræt af Anakin Skywalker ikke specielt gribende. Den ellers komplekse karakter får aldrig den følelsesmæssige klangbund, man kunne have håbet på – det samme kan desværre også siges om den knapt så magiske romance han har med Natalie Portman som den altid velklædte dronning Amidala.

Men selvom historieafviklingen og langt fra alle karaktererne er lige så medrivende som i den gamle trilogi, så er de nye film værd at se alene i kraft af de imponerende scenerier og mange fantastiske skabninger. Og så snydes man heller ikke for flere veldrejede og storslåede actionscener, som det heftige ’pod-race’ eller intense lyssværdsdueller, bl.a. med den onde Darth Maul.

Men uanset de nye films kvaliteter, så er castet og historien bare ikke lige så stærk og mindeværdig som i de gamle film, hvor Harrison Ford, Mark Hamill og Carrie Fisher leder an i kampen mod ondskaben. Både Liam Neeson, Ewan McGregor og Christopher Lee gør dog fornuftig figur i de nye film, men desværre tynges prequel-trilogien af for meget plotmæssigt rod og flere uengagerende passager.


Billede og lyd (samt Lucas forbandende ændringer):
Men nu er det imidlertid ikke så meget på grund af selve filmene, at dette er en af de mest ventede udgivelser nogensinde, men derimod at se hvordan sagaen tager sig ud i HD – og ikke mindst hvilke ændringer Lucas vanen tro måtte have lavet. Og ja, der er igen foretaget ændringer, mens også ændringerne fra henholdsvis 1997 og dvd-udgivelserne i 2004 er bevaret eller rettet til. Lad mig lægge ud med en af de mere positive ændringer. Yoda er i The Phantom Menance
nu fuldt ud computeranimeret og matcher herved karakteren i de andre nye film. Det giver mening og fungerer.

Men desværre overskygger de mange unødvendige ændringer sagaen som helhed – og den gamle trilogi i særdeleshed. Her finder man stadig det indsatte og dybt pinlige dansenummer i Return of the Jedi, mens Lucas fortsat holder fast i ændringen, der gør at dusørjægeren Greedo skyder først og ikke Han Solo. En dybt stupid ændring, der rykker markant ved Fords karakter.

Man finder desuden fortsat den kiksede computergenerede Jabba The Hut samt alverdens større og mindre tilføjelser i form af bl.a. flere monstre og laserskud, hvor desværre ikke alle er lige elegant udført – og lad mig end ikke begynde med mine forbandelser over den nye tilføjelse af Darth Vaders øredøvende ”NOOOO!” i Return of the Jedi. Jeg håber stadig – måske naivt – at Lucas på et tidspunkt bukker under for fan-presset og udgiver filmene i de oprindelige biografversioner på Blu-ray.

Men en ting er ændringerne, en anden er billed- og lydsiden og her er der heldigvis flere plusser end minusser. Den nye trilogi står virkelig flot, selvom The Phantom Menance lider under et ikke hele vejen lige veldefineret billede. Den gamle trilogi fremstår absolut også overvejende godt. Her er naturlig og klar farvegengivelse samt solide kontraster, dog med enkelte ikke helt skarpe scener og så synes Darth Vaders lyssværd for pink, mens der også forekommer en smule svingninger i nuancerne.

Men overordnet ser filmene fantastiske ud, mens lydsiden spiller helt og aldeles upåklageligt sagaen igennem. Udgivelsen består helt bestemt på sine tekniske kvaliteter, men desværre stadig med plads til mindre forbedringer.

Ekstramateriale:
Udgivelsen indeholder ni skiver – én til hver film samt tre bonus-skiver med ekstramateriale. Til hver film følger to kommentarspor med cast og crew, et nyt samt et bestående af ældre interview-bidder. Man skal dog nok være mere hardcore-fan end mig, for at lytte til samtlige spor. Men ud fra de nedslag jeg gjorde, er det tydeligt at folkene bag har både spændende, indsigtsfulde og sjove historier at fortælle.

De to første bonus-skiver er delt op med en til hver trilogi. Her har hver film sit sæt af omfattende features, der bl.a. omfatter diverse interviews med folkene bag, kig på production design, speciel effects og ikke mindst en lang række slettede/forlængede scener. Selvom her er meget, er det fermt sat op og man får nemt klikket sig vej gennem det spændende ekstramateriale – godt 40 timer i alt.

Den sidste bonus-skive indeholder syv både nye og gamle dokumentarer, der giver spændende kig på sagaens forskellige kapitler. Her guider bl.a. skuespillerne en igennem filmene, mens der ses på alt fra speciel effects til sagaens kulturelle betydning og de omdiskuterede ændringer. Herudover finder man en række spoofs af universet på i alt godt 90 minutter, alt lige fra tv-serier til klip fra YouTube.

Her er med andre ord timevis af interessant ekstramateriale, som det meste af vejen er både er spændende og oplysende – også for en ikke fuldt ud inkarneret ’Star Wars’-fan som undertegnede. Dog er det en skam, at ikke alt ekstramaterialet fra dvd-udgivelserne følger med, men det er blot et mindre forbehold. Begge trilogier fås desuden også hver for sig, men så følger bonus-skiverne ikke med.

Konklusion:
Uanset hvad ens forhold måtte være til ’Star Wars’, den nye trilogi eller Lucas mange ændringer, så er det et rumeventyr enhver filmfan skal have set – og med Star Wars: The Complete Saga har filmene aldrig set bedre ud eller lydt mere medrivende.

Så selvom det uden tvivl er den gamle trilogi, der er stærkest, flere af ændringerne er irriterende og der er plads til mindre forbedringer på billedsiden, så er der ingen tvivl om at denne udgivelse absolut er bestået og er et klart must have. Men indtil filmene (forhåbentlig) lander på Blu-ray i de originale biografversioner, så hold fast på slidte VHS-bånd og dvd-udgivelserne fra før Lucas fik smag for at ændre på sagaen.

– LÆS OM ANDRE FILMSERIER PÅ BLU-RAY: Alien Anthology og Ringenes Herre-trilogien.


Originaltitel:
Star Wars: The Complete Saga, 2011 (I: The Phantom Menace, 1999. II: Attack of the Clones, 2002. III: Revenge of the Sith, 2005. IV: A New Hope, 1977. V: The Empire Strikes Back, 1980. VI: Return of the Jedi, 1983).
Instruktion:
George Lucas, Richard Marquand, Irvin Kershner
Medvirkende:
Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, James Earl Jones, Frank Oz, Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan Mcgregor, Christopher Lee, Samuel L. Jackson m.fl.
Spilletid:
806 min.
Udgiver:
SF Film