‘Kinds of Kindness’ er en underholdende absurd legeplads

Biografanmedelse: Den græske filmskaber Yorgos Lanthimos’ nyeste skud syre er den tredelte antologifilm ’Kinds of Kindness’, der kredser omkring og tager frontalangreb på temaer som bl.a. magt og kontrol, afhængighed og tilhørsforhold, familie og ensomhed, individualitet og fællesskab. Ja, meningen med det hele synes at blafre krøllet i vinden undervejs.

Vi møder bl.a. en mand, der lader sig styre af en bizart mikrokontrollerende chef. Vi møder en betjent, hvis hustru måske ikke er, hvem hun ser ud til at være. Vi møder en gådefuld kultlignende enhed på jagt efter den udvalgte. Vi møder galskaben, virkeligheden og menneskene, der lever midt i det hele. Det er legende fortalt og underspillet morsomt. Grotesk og absurd.

De tre historier indtages af samme hold skuespillere i forskellige roller. Her finder man særligt Jesse Plemons, Emma Stone, Willem Dafoe, Margaret Qualley og Hong Chau. De glider alle elegant ind i de forskellige roller og Yorgos Lanthimos’ sælsomme univers, hvor det irrationelle bliver rationelt. Hvor galskaben bliver normen i en verden, der ser almindelig ud, men konstant huser vanviddet.

’Kinds of Kindness’ fremstår på sin vis som en veloplagt og legende øvelse ud i det absurde. Ud i bizarre menneskelige relationer og skævvredne verdenssyn. Det er en antologifilm, der måske nok er lidt blød i kanterne, men i hænderne på den legesyge og eksperimenterende Yorgos Lanthimos får både historierne og karaktererne et fascinerende og gribende liv, som jeg drages ind i.

Jeg mærker fantasifuldheden og legesygen bag filmens tilblivelse. Den til tider improviserende følelse i, hvor fortællingerne går hen. Hvordan trioen af historier har en fælles og besynderlig sammenhæng. Jeg går på jagt efter ledetråde, der kan dirke låsen op til meningen med det hele. Den findes måske slet ikke? Gåden fastholdes i en virkelig sjov leg med skuespillere fuld af ballade.

’Kinds of Kindness’ er måske ikke som sådan en formfuldendt enhed. Den har buler, kanter og skrammer. Den er uperfekt. Men det er også en del af dens styrke. Det er en levende organisme, der hele tiden er i bevægelse. Improviseret og ikke sådan til at få styr på, men som gennem bl.a. sine temaer og menneskelige relationer skaber en slags elastisk sammenhæng historierne imellem.

’Kinds of Kindness’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Kinds of Kindness’ har biografpremiere den 4. juli.