’Marguerites formel’ griber mig med en rørende skrøbelighed

Biografanmeldelse: Der er en rørende skrøbelighed over det fremragende franske drama ’Marguerites formel’. Det skyldes i særdeleshed hovedkarakteren Marguerite, der er et lysende talent indenfor matematik. Hun studerer på et eftertragtet institut i Paris, hvor livet for hende består af forskning og ikke andet. Tal er hendes liv.

Marguerites vej i livet synes at være lagt på solide skinner. Hun vil være forsker i matematik. En drøm, der står lysende klart i horisonten. En begivenhed slår hende dog ud af kurs. Matematikken træder pludselig i baggrunden i et liv, der ellers altid har bestået af tal, tal og atter tal. Livet fyldes nu med mere og andet end komplekse udregninger og svære formler.

Det er en ovenud gribende vej ind i et andet og nyt liv for matematikeren, jeg kommer med på. Det er ikke mindst takket være Ella Rumpfs triumf af et portræt af en kvinde, der får revet livet væk under fødderne på sig. En kvinde, der må genopfinde sig selv. Smage på alt det, som livet har holdt gemt for hende bag matematikkens rationale og logik.

Jeg finder med Marguerite også ind i mennesket bag det akavede ydre, som har svært ved interaktion med omverdenen. Kun er direkte i sin væremåde. Kold og kynisk vil nogle måske endda sige. Men Ella Rumpf giver Marguerite en nuanceret menneskelighed gennem afmålt og underspillet gestik og i kroppens små ryk, bevægelser og holdning.

Instruktør og medforfatter Anna Novion lykkedes i den grad med at folde et helt menneske ud, som jeg gribes af og hepper på i hendes nedtur og genopfindelse. Der titter i det engagerende portræt et komplekst og flerfacetteret menneske og verdenssyn frem fra bag brillerne på hende. Ella Rumpf ejer alle scener, hun er med i. Det er heldigvis stort set alle scener.

Billedsiden vibrerer desuden levende og indrammer med ømhed og nærvær Marguerite, men også omgivelserne får en gribende sårbarhed af fotograf Jacques Girault. ’Marguerites formel’ er måske nok lige ved at fare en smule vild afslutningsvis, men når aldrig at miste grebet om sin gribende og fascinerende historie, der gør matematik hjertegribende smuk.

’Marguerites formel’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Marguerites formel’ har biografpremiere den 4. juli.