SPIONERNES BRO: Tom Hanks, Steven Spielberg og den kolde krig er en god kombination

Blu-ray-anmeldelse: Selvom det ikke just er filmiske milepæle, Steven Spielberg banker i jorden mere, ser jeg absolut stadig frem til hver ny film af manden bag nogle af filmhistoriens bedste titler – og flere af mine favoritter. Ja ja, han kan stadig nå at levere milepæle, men det bliver dog ikke med hans nyeste. Men bare rolig, for selvom Spionernes Bro ikke er en milepæl, er kombinationen af Steven Spielberg, Tom Hanks og den kolde krig bestemt god.

Stemningen er trykket mellem USA og Sovjetunionen – den kolde krig, du ved. Og stemningen bliver ikke just bedre af, at FBI i 1960’erne arresterer den sovjetiske spion Rudolf Abel på amerikansk jord. Men selvom man er en russisk KGB-spion i USA, skal man jo have en ordentlig rettergang og en ordentlig advokat – ind kommer en sympatisk Tom Hanks som advokaten Donavan.

spionernes-bro-bridge-of-spies-biograf-07

Steven Spielberg får således elegant menneskeliggjort og sat de politiske spændinger samt dilemmaer i spil – i form af forholdet mellem Donavan og Abel. Du ved, USA kontra Rusland. Situationen (og det grotesk komiske i den) spidser yderlige til, da en amerikansk pilot ender i et sovjetisk fængsel. Nu må Donavan nemlig til Østberlin for at forhandle med russerne om at bytte Abel for piloten.

Jeg sympatiserer lynhurtigt med altid sympatiske Tom Hanks, der er endt i noget af en koldkrigs-knibe. Den klassiske ’en-almindelig-mand-i-en-ualmindelig-situation-rolle’, som Tom Hanks spiller til perfektion. Det gør han også her. Afdæmpet, tilbageholdende stædig og menneskelig til benet. Godt understøttet af familiens varme skød og hans ubrydelige moral.

spionernes-bro-bridge-of-spies-biograf-01

Mark Rylance er ligeledes forrygende som den enigmatiske Abel, der samtidig udgør en god dramatisk modvægt til Donovans varme væsen med sin rationelle og indadvendte facon. Eksempelvis som når Donavan spørger, om ikke han er nervøs (du ved, med udsigt til dødstraf), hvortil han blot tørt svarer: ”Would it help?”. Det er en fornøjelse at være vidne til deres afdæmpede drama og det umage venskab, der opstår på ryggen af de store politiske spændinger.

Udover den engagerende duo, der bringer det velskrevne, vittige og skarpe manuskript af Matt Charman samt ikke mindst Ethan og Joel Coen til live, bringer Spielberg ligeledes koldkrigsstemningen dragende til live med regnvåde og tyst belyste miljøer befolket af mænd i tunge jakkesæt og iklædt hat. Nå ja, og så er det også bare en helt grundlæggende fascinerende og dødspændende historie, der utroligt nok er baseret på virkelige begivenheder.

Filmen – Spionernes bro 4/6:4_6 - stars_LILLE

spionernes-bro-bridge-of-spies-biograf-02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmens regntunge og intense stemning kommer flot til sin ret på Blu-ray. Billedet står farvemætte, skarpt og med indtagende kontrast filmen igennem, hvor alt fra Berlins våde gader til Tom Hanks milde ansigt gengives overbevisende. Det dynamiske lydspor er ligeledes en fornøjelse med sine velbalancerede niveauer og fine detaljer.

Ekstramaterialet består af fire featuretter, der giver et ok indblik i filmens tilblivelse og historiske baggrund. Man får med arkivmateriale og interviews af blandt andre cast, crew og historikere et kig på begivenhederne, filmen er baseret på (18 min.), hvordan man optog og genskabte Berlin (12 min.), filmens brug af originale U-2 spionfly og effekterne (9 min.) og slutteligt, hvordan filmens klimaks blev til (6 min.).

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook her.

Samlet anmeldelse af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars

[tabgroup][tab title=”Spionernes bro | Blu-ray-anmeldelse”]

Spionernes-Bro-bridge-of-spies-BD---cover

Originaltitel: Bridge of Spies, USA, 2015
Udgivelse: den 7. april 2016
Instruktion: Steven Spielberg
Medvirkende: Tom Hanks, Mark Rylance m.fl.
Spilletid: 143 min.
Distributør: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]