LORDS OF SALEM: Fængslende hekserier og olm okkultisme

Nøgne hekse i ekstase, gruopvækkende hallucinationer og olm okkultisme – ja, der er gode sager på menuen, når Rob Zombie folder sin mareridtsforstærkende The Lords of Salem ud. En film gennemsyret af en kærlighed til genren, hvor man vanen tro for Rob Zombie finder filmreferencer og skuespillere fra horrorfilmenes skattekiste. Men selvom inspirationskilderne er tydelige, er filmen også sin egen smukke grusomhed.

Man følger den tidligere stofmisbruger Heidi, der er kommet på ret køl og nu arbejder som DJ sammen med to kollegaer på den lokale radiostation. Byen Salem har dog en mørk fortid med Satan-dyrkelse og hekseafbrændinger. Men fortidens hekse har ikke sluppet sit tag i byen og da Heidi modtager en mystisk vinylplade med et isnede lydspor begynder byens okkulte fortid for alvor at indhente den skrøbelige radiovært.

lords of salem 01

Plottet skal man ikke hænge sig så meget i, da det mest fungerer som et snørklet og grumt skelet for filmens excesser udi farverige skræktableauer og stemningsfuld gru. Her viser Rob Zombie virkelig flair for at skabe fængslende billeder – lige fra kameraturer rundt i natten til Heidis tiltagende mareridt. Desværre er Rob Zombies kone, Sheri Moon, ikke helt så stærk i rollen som den plagede Heidi som man kunne ønske sig.

Universet er derimod stærkt. Her smelter virkelighed og drøm uvirkeligt sammen og tilsidesætter logikken til fordel for det irrationelle – blandt andet flettes fortidens hekse ind i filmens nutid. En leg med virkeligheden og det irrationelle, der minder om blandt andet den italienske horror-mester Dario Argentos film fra 1970’erne og 80’erne – eksempelvis er Suspiria og Inferno klare forbilleder.

lords of salem 02

Der kører desuden konstant gamle sort/hvid-film på tv-skærmene og Heidis lejlighed er tapetseret med Georges Méliès’ månemand fra A Trip to the Moon fra 1902, hvor også hvide kasser lyser op som et ekko af  ’mælke-baren’ i Stanley Kubricks A Clockwork Orange. Også Roman Polanskis Chok og Rosemary’s Baby spøger i kulissen – og sådan kan man blive ved. Selv castet er befolket med gamle kendinge.

Her finder man blandt andet Ken Foree (Dawn of the Dead) som radiovært, Meg Foster (They Live) er herligt ond som den vamle überheks, mens scream queen Dee Wallace (The Hills Have Eyes, The Howling) er en skummel gammel dame. Filmens referenceflittighed fylder altså en del, men Rob Zombie kan godt stå på egne ben med sit fascinerende mareridt og burde stole nok på sit eget udtryk til ikke at være så bevidst om at hylde forbillederne. Fire store stjerner og en hekseafbrænding.

Filmen 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger desværre intet ekstramateriale, til gengæld gør filmen sig godt på Blu-ray, hvor de mange fængslende og gruopvækkende billeder står veldefineret og farvemættede, dog med et par enkelt bløde billeder hist og her, men intet graverende. Lydsporet får klart og velbalanceret igennem, hvor både dialog, soundtrack og det grumme lydtæppe spiller dynamisk.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Bliv ven med Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Lords of Salem | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering 4/6:
4_6 - stars
lords of salem cover
Originaltitel: Lords of Salem, USA | England | Canada, 2012
Release: d. 15. august 2013
Instruktion: Rob Zombie
Medvirkende: Sheri Moon Zombie, Bruce Davison, Jeff Daniel Phillips, Ken Foree, Patricia Quinn, Dee Wallace, María Conchita Alonso, Judy Geeson, Meg Foster m.fl.
Spilletid: 1 time 41 min.
Udgiver: Scanbox Vision[/tab][/tabgroup]