TERNET NINJA: Anders Matthesens rappe ninja i animeret hopla

Biografanmeldelse: Der deles både komiske kantslag og verbale ørefigener ud, mens der også manes til menneskelig eftertanke, når Anders Matthesen ruller sig veloplagt ud med sin animerede ’Ternet Ninja’. Her får teenageren Aske nemlig en ternet ninja-dukke i gave. Men det er ikke en almindelig dukke, da den både kan tale, er dødsensfarlig og har en hævnfuld plan i hovedet.

Det bliver starten på et umage venskab mellem 7. klasses-eleven og ninjaen, der kommer til at hjælpe hinanden. Aske lover nemlig at hjælpe ninjaen med sin hemmelige plan, mens ninjaen så hjælper med hans problemer – blandt andet plageånden Glenn og at skabe romantisk kontakt til Jessica, der går i 8. klasse. Nå ja, og så er der lige Askes ulidelige stedbror og uforstående stedfar.

Det er således i højt tempo, at filmen ruller sig replik-rapt ud, hvor Matthesen har lagt stemmer til samtlige karakterer – på når Aske og Jessica, der leveres veloplagt af henholdsvis Alfred Bjerre Larsen og Emma Sehested Høegh. Filmen er desuden baseret på Matthesens bog af samme navn. Ja, dette er så afgjort en Matthesen-film, hvilket ikke mindst de skarpe replikker vidner om.

Det er da også i de både grove og velplacerede jokes samt den skarpe levering, at filmen får liv – i samspil med den fine animation, hvor blandt andet den lille ninja hopper veltimet rundt. Desuden dukker Matthesen-favoritten Onkel Stewart op i en væsentlig birolle med sin del af krasbørstige replikker, mens gamle kendinge som Terkel og Arne Nougatgren ses i små cameo-roller.

Dette er dog uden tvivl Aske og den ternede ninjas film, hvor tematikker som blandt andet hævn og retfærdighed kommer under behandling i form af ninjaens vendetta mod den onde legetøjsfabrikant Phillip Eberfrø samt i forholdet mellem bøllen Glenn og Aske. Mens også et tema som venskab er i spil – for hvor langt vil Aske egentlig gå for sin nye ninja-ven?

Men selvom blandt andet ninjaen måske nok taler grimt, er der et omsorgsfuldt indre i den ternede hævner – og i filmen i det hele taget. ’Ternet Ninja’ er kort fortalt morsom og veloplagt animation med Matthesens sans for skarpe replikker og skæve karakterer – uden for alvor at træde nogen over tæerne. Filmen er af den grund dog ikke uden vid, bid og så lige et varmt hjerte i sin midte.

– ’Ternet Ninja’ får 4 ud af 6 stjerner:

– ’Tenet Ninja’ har premiere den 25. december.