VÆRK UDEN SKABER: En kunstners personlige kamp for at finde sin plads i livet

Biografanmeldelse: Publikum tages med det tyske drama ‘Værk uden skaber’ med tilbage til det nazibefængte Tyskland i 1930’erne i en fortælling, der strækker sig over tre årtier – og ja, hele 3 timer og 8 minutters spilletid. Det bliver desværre sine steder lige en tand for langt for den ellers engagerende fortællings eget bedste. Heldigvis har filmen meget godt at byde på.

Blandt andet er netop filmens historie på flere niveauer spændende. For ‘Værk uden skaber’ indeholder både familietraumer, moralske dilemmaer, det nazistiske Tyskland og intet mindre end jagten på meningen med det hele – og mere til. Det er meget at gabe over, men faktisk lykkedes det filmen, der på trods af dette mister lidt dramatisk pondus og momentum sine steder. 

Filmen følger den unge tysker Kurt Barnert fra barnsben i 1930’erne til hans voksenliv, hvor han er undsluppet Østtyskland og nu bor i Vesttyskland, hvor han studerer til at blive kunstmaler. Han er dog plaget af et traume og ubehagligt minde fra sin barndom, der således forfølger ham helt op i voksenlivet under nazismen og DDR-regimet.

Med dette politiske bagtæppe er det dog den menneskelige historie, der er i centrum – ikke mindst Kurt Barnert, der kæmper med at finde sin stemme som kunstner, men også i sit forhold til Ellie. De to spilles med fint nærvær og dragende kemi af henholdsvis Tom Schilling og Paula Beer. De er svære ikke at holde af – både sammen og hver for sig.

Men noget tungt indfinder sig over hovedet på det forelskede par som en mørk sky – det i form af Ellies strenge og magtsyge far, der arbejder som en succesfuld og velanset gynækolog, som bringes til live af en intimiderende Sebastian Koch. Han er nemlig langt fra begejstret for sin datters valg af kæreste og vil derfor gøre alt for at splitte det unge par ad.

Dette trekantsdrama trækker imidlertid fælles og dystre tråde tilbage til nazi-Tysklands mørke fortid, der dog i 1960’erne ligger som gemt bag historiens røgslør. Det er på den måde på en gang et intrigant spind af historie og menneskeligt drama, som filmen blandt andet lever af – desværre sine steder en kende for manuskript-klodset i måden brikkerne lige nøjagtigt går op på.

‘Værk uden skaber’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Værk uden skaber’ har premiere den 18. april.