THOR: THE DARK WORLD: Thor svinger atter Mjølner i et clusterfuck af en farveladefilm

Blu-ray-anmeldelse: Marvels Thor-univers er eventyrligt sprælsk og herligt kulørt med sit miskmask af rumskibe, laserpistoler, rustninger og monstre. Som et bombastisk gadekryds af Ringenes Herre og Star Wars. Med andre ord, der er smæk på farveladen og pondus i vrøvlerierne. Desværre falder bæstet flere gange over sine egne fødder i Thor: The Dark World – en skamskudt to’er, der vil en masse, men ikke helt forløser sine ambitioner.

Okay, lad mig forsøge at uddybe. Men først, hvad pokker handler filmen om? Tjo, lidt af hvert – og lidt for meget. Men du ved, Thor skal redde intet mindre end hele universet. Ja, den er god nok. For Malekith, en ond dude med billige kontaktlinser, har fået fat i et ældgammelt våben, der kan smadre både Jorden og alle De Ni Riger. Gisp. Thor skal således få styr på ham, mens også Loki spøger i kulissen – det samme gør romancen med den yndige Jane Forster.

thor dark world 01

Det er sådan cirka filmens udgangspunkt – kort fortalt. For jeg skal love for, at de fem mand bag filmens historie og manus har fundet frem til en både klodset og alt for rodet fortalt omgang eventyr. Jo vist, universet har som sagt sin egen charme, det har Chris Hemsworth som den blonde tordengud også. Man forstår godt hvorfor den yndige Natalie Portman er faldet for ham.

Men deres romance forbliver noget skitseagtig – hvilket desværre også er tilfældet for filmens øvrige karakterer og interne relationer. Der kommer heller aldrig helt nok gas på det komplekse forhold mellem brødrene Thor og Loki, hvor sidstnævnte igen er herlig lumsk i Tom Hiddlestons skikkelse. Anthony Hopkins har naturlig autoritet som Odin, mens Stellan Skarsgård som excentrisk professor fint fungerer som comic relief – sammen med en ligefrem Kat Dennings, der dog egentlig er ret irriterende.

thor dark world 03

Der lægges ellers veloplagt fra kaj med et mægtigt slag, og ja, der er op til flere bombastiske actionscener – fra susende rumskibe til Thors kamp med kæmpemonstre. Men hvor det computergenererede rabalder fungerer ganske godt, så er historiens afvikling noget klodset. Flere gange skæres plottet ud i pap af de medvirkende, der paradoksalt nok synes mere forvirrede end Thor på afveje i London.

I ved, Thor tager blandt andet undrende undergrundsbanen. Sådan lidt fish out of water-komik midt i den postulerede alvor. For selvom hele universet er i fare, synes der egentlig aldrig at være fare på færde – det på trods af, at der rent faktisk tages et par dramatiske kneb i brug undervejs. Oh well, filmens skavanker, letkøbte løsninger og plothuller til trods, afføder de kulørte vrøvlerier en ok underholdningsværdi.

– Filmen, Thor: The Dark World, 3/6: 3_6 - stars_LILLE

thor dark world 02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Hvor filmen har sine ujævnheder, spiller Blu-ray-udgivelsen problemfrit. Billedet står veldefineret, klart og detaljerigt, hvor det kulørte univers kommer særdeles flot til sin ret. Lydsiden er ligeledes en sand fornøjelse med sine velbalancerede niveauer, der klart og dynamisk bakker den flotte billedside op. Ekstramaterialet er desuden helt i orden.

Her får man et kommentarspor, der selvom det er klippet sammen af to settings, ét med instruktør Alan Taylor og fotograf Kramer Morgenthau samt ét med Tom Hiddleston og Marvel-studiernes chef Kevin Feige er et ret godt og informativt spor med fine tanker om alt fra casting til effekter og universet. Videre får man den sjove kortfilm Marvel One Shot: All Hail the King (14 min.) med Ben Kingsleys rolle fra Iron Man 3.

Videre finder man en to-delt featurrette, hvor man blandt andet får indblik i forholdet mellem Thor og Loki (32 min.) samt seks slettede og forlængede scener, der fint er med til at nuancere historie og karakterer – de kan ses med eller uden kommentarspor (8 min.). Slutteligt er der et lidt fjollede fraklip (4 min.), et kort kig på filmens score af Brian Tyler (5 min.) samt et kig på Captain America: The Winter Soldier (4 min.).

Ekstramateriale 4/6 4_6 - stars_LILLE | Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd 6/66_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Thor: The Dark World | Blu-ray-anmeldelse”]Vurdering 4/6:
4_6 - stars
Thor Dark world cover
Originaltitel: Thor: The Dark World, USA, 2013
Release: d. 6. marts 2014
Instruktion: Alan Taylor
Medvirkende: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kat Dennings m.fl.
Spilletid:  111 min.
Distributør: Walt Disney Studios Home Entertainment[/tab][/tabgroup]