TRUE BLOOD SÆSON 5: Spraglet vampyrserie mister overblikket

Vampyrserien True Blood bliver fortsat mere og mere spraglet, men det kulørte univers har i sin 5. sæson sværere og sværere ved at holde de mange plottråde og karakterer engagerende i spil. Det er egentlig også lidt misvisende at kalde det en vampyrserie, da andre overnaturlige skabninger efterhånden fylder mindst ligeså meget – både varulve, hekse, formskiftere og feer med mere.

Anna Paquin er stadig den søde Sookie Stackhouse, der i seriens udgangspunkt var det dramatiske omdrejningspunkt. Hun agerer dog mere og mere bifigur i det fortsat flergrenede plot, hvor andre karakterer får mere plads. Det gælder blandt andet vampyren Pam, hvis fortid og komplekse forhold til sin skaber Eric Northman (Alexander Skarsgård) udforskes. Hun er en interessant og tvetydig karakter, der spilles med intimiderende elegance af Kristin Bauer van Straten.

true blood 5 03

Mindre interessant og en smule overflødig synes subplottet med kokken Terry (Todd Lowe) og hans soldaterkammerat, der hjemsøges af en ilddæmon, mens ellers faste karakterer som den rapkæftede Lafayette (Nelsan Ellis) og den egenrådige Tara (Rutina Wesley) flagrer en smule uforløste hen, det selvom der sker afgørende omvæltninger for dem – ikke mindst Tara, der i første afsnit bliver vampyr.

Når nu Sookies trekantsdrama med vampyrerne Eric og Bill Compton (Stephen Moyer) er skubbet i baggrunden, får man i stedet et med hendes bror Jason (Ryan Kwanten) og hans forhold til vampyren Jessica (Deborah Ann Woll) og kammeraten Hoyt (Jim Parrack). Et følelsesmæssigt stærkt trekantsdrama. Men selvom dramaet her er alvorligt og oprigtigt, så spiller humoren og gerne den kulsorte og satiriske forsat en vigtig rolle i serien.

true blood 5 01

Således agerer den homoseksuelle vampyr Steve Newlin (Michael McMillian) mere eller mindre comic relief, mens Denis O’Hare som den balstyriske vampyr Russell Edgington også spæder til med blodige fjollerier. Desuden kommer man ind bag kulissen i The Vampire Authority – den udøvende magt og autoritet blandt vampyrerne, hvor tematikker som religion, politik og magt er i spil.

Der sker med andre ord meget i 5. sæson, hvor man også får sin del af splat og nøgenhed (ja, det er vel en HBO-serie). Plottrådene er bare ikke helt vellykket balanceret, mens det kulørte univers mister nærvær og engagement i skøre gimmicks. Men selvom her er fortællermæssige problemer, både hvad angår plot og karakterer, bliver det aldrig for alvor kedeligt at besøge Bon Temps i disse 12 afsnit.

True Blood 5. sæson 3/6: 3_6 - stars_LILLE

true blood 5 02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Sæsonen gør sig virkelig godt på Blu-ray. Billedet står flot, detaljerigt og veldefineret hele vejen, mens lydsporet spiller upåklageligt med klare niveauer, der giver fin plads til både dialog, bulder og brag. Der medfølger desuden en fin omgang ekstramateriale. Man får fem kommentarspor med cast og crew, hvor både nye og gamle kendige gør disse spor til informative, sjove og interessante lyt.

Der medfølger en kort feature, der gennemgår hver episode, mens man med Enhanced Viewing Mode kan se episoderne med diverse trivia tilknyttet og så får man et dybdegående og interessant kig på 6. afsnit med blandt andet interviews og behind the scenes. Med True Blood Lines kan læse om karakterne og deres indbyrdes forhold, mens karakterne fra The Vampire Authority taler om sig selv i en slags videodagbog. Alt i alt et udmærket og solidt ekstramateriale, der dog ikke imponerer.

Ekstramateriale 4/6: 4_6 - stars_LILLE | Billede 5/6: 5_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6: 6_6 - stars_LILLE [tabgroup][tab title=”True Blood sæson 5 | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering 4/6:
4_6 - stars

true blood 5 cover

Originaltitel: True Blood season 5, USA, 2013
Udgivelse: d. 28. maj 2013.
Instruktion: Daniel Minahan m.fl.
Medvirkende: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Alexander Skarsgård, Kristin Bauer van Straten m.fl.
Spilletid: 640 min.
Distributør: Warner Home Entertainment[/tab][/tabgroup]