At leve med tabet og jage den forløsende hævn

Traumatiske oplevelser i barndommen har affødt adskillelige superhelte – og hvis der også er involveret et par døde forældre, er kimen med sikkerhed lagt til, at det forældreløse barn på et tidspunkt ifører sig en maske for at banke skurke på plads. Den fængslende og mørke Boy Wonder ligger dog på trods af sin titel og helte-tematik langt fra de superheltefilm, der de seneste år har oversvømmet biograferne.

Her pakkes helte-myten nemlig underspillet ind i en rå realisme, der er fri for smarte gadgets og storslået action, mens dramaet også har en psykologisk tyngde, flere af de kulørte superhelte mangler. Men genrens konventioner er i spil hele vejen, men altså på subtil vis. Det er primært det rørende og tragiske portræt af Sean, der udgør filmens kerne, mens spandex og megalomaniske nemesisser forbliver i kulissen.

Sean bor alene med sin far og ligner enhver anden flittig studerende, men den introverte teenager bærer på et tragisk traume. For som lille så han sin mor blive dræbt for øjnene af sig, så i ly af natten og iklædt en sort hættetrøje går han nu i flæsket på kriminelle i sin evige jagt på sin mors drabsmand og den forløsende hævn.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Selvom både coveret og filmens præmis altså ligner den velkendte opskrift på en superheltefilm – hvor ikke mindst Batman ligger lige for – skal man på ingen måde sætte næsen op efter en substitut for Christopher Nolans nu afsluttede trilogi. Boy Wonder har i grunden mere til fælles med 1970’ernes brutale hævnfilm, som En mand ser rødt – en film, der meget passende også refereres til på coveret.

Uanset hvor man dog vælger at lægge filmens referenceramme, er Boy Wonder et fascinerende bekendtskab, hvor Caleb Steinmeyer medrivende balancer rollen som sky studerende og plaget hævner. Desuden er det komplekse forhold til hans far (Bill Sage) både overraskende og nuanceret portrætteret, hvilket i øvrigt også kendetegner filmen og de andre medvirkende.

Men selvom Boy Wonder bestemt har mange ting kørende for sig og tør at bevare sin dystre tone, er det til tider også en lidt for ujævn sag til, at den helt indfrier sit ellers på mange måder gribende potentiale. Jeg vil dog ikke tøve med at anbefale filmen –ikke som en realistisk superheltefilm, men som et gribende og råt drama om en dreng, der forkrampet forsøger at overvinde et traume.

Billede, lyd og ekstramateriale:
Filmen gør sig virkelig godt på Blu-ray. Her står de mange mørke nuancer og dragende billeder både farvemættet, med god dybde og en indtagende detaljegrad. Lydsporet er også en fornøjelse med sine klare og valbalancerede niveauer. Desværre følger der ikke andet ekstramateriale med end filmens trailer og et slideshow med stills fra filmen (2 min.).

Originaltitel: Boy Wonder, USA, 2010
Instruktion: Michael Morrissey
Medvirkende: Caleb Steinmeyer, Zulay Henao, Bill Sage m.fl.
Spilletid: 93 min.
Udgiver: Another World Entertainment