THE PURGE: Ethan Hawke kan ikke stille noget op med slatten thriller

BLU-RAY-ANMELDELSE: Året er 2022 og USA har efter en voldsom krise fundet løsningen på arbejdsløshed og kriminalitet. Én gang om året er alt nemlig gjort lovligt i 12 timer – inklusiv mord. Denne ene nat virker altså som ventil for samfundet, der således giver afløb for hadet og volden, hvilket har fået USA på fode igen. Vi følger i The Purge således en rig familie i disse farlige timer i deres topsikrede hus – der selvfølgelig ikke er så topsikkert alligevel.

Så mens nogle går amok og dræber, forskanser andre sig. Ja, lad lige den præmis fise ind. Nej vel, den er sgu svær at sluge. Filmen forsøger ellers at give konceptet lidt troværdig tyngde ved at lade eksperter på tv udtale sig om denne katarsis-udøvende nat. Men rent faktisk bliver den ekstreme præmis aldrig for alvor udforsket. Hverken de politiske kvæk om økonomi og samfundslag, eller tematikker som vold, moral og menneskelighed bliver udforsket nævneværdigt.

The Purge 01

De mere komplekse aspekter af præmissen forbigås og man får altså en home invasion-film fri af tematisk tyngde. Fair nok, men desværre fungerer The Purge heller ikke på det plan. Hvor andre film i genren, så som Straw Dogs, Funny Games og Panic Room, leverer nervepirrende klaustrofobi, adrenalinfyldt vold og intens spænding, må man her kigge langt efter noget, der bare minder en smule om fugtige håndflader.

Til gengæld er der rigeligt med plothuller og et cast, der opfører sig mere eller mindre dumt. Ethan Hawke får dog som den beskyttende familiefar aktiveret en smule engagement, mens man følger, hvorledes alt kører af sporet for hans familie, der ellers har forskanset sig efter alle kunstens regler. For blandt andet har datterens kæreste gemt sig i huset og konfronterer efter aflåsningen farmand, mens familiens søn med overraskende lethed får afsikret huset for at lukke en hjemløs mand ind, der bankede på deres dør. Nej, man køber den sgu ikke.

The Purge 02

Men løjerne optrappes yderlige, da en flok maskeklædte unge banker på døren med pistoler og macheter i hånden samt godt med karikeret overspil. Den hjemløse mand, som sønnen lukkede ind, var nemlig deres bytte og åbenbart også eneste mulighed for ’udrenselse’. Så hvis ikke familien udleverer ham, vil de bryde ind og myrde hele familien. Ja, de bryder selvfølgelig ind, og så står den ellers på en tamt eksekveret katten-efter-musen-pølse.

The Purge har altså ikke mange trumfkort i hånden – hverken som en dyster og tankevækkende fremtidsvision, som medrivende home invasion-thriller eller som blodig exploitation. Og nej, det forudsigelige twist i filmens finale redder altså ikke filmen på målstregen, der trods alt nås efter små 85 minutter.

Filmen – The Purge, 2/6:
2_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:

Filmen ikke er det store, men Blu-ray-udgivelsens tekniske side er fremragende. Billedet står veldefineret, hvor de mange mørke scener har solid kontrast, fine nuancer og god detaljegrad. Lydsporet er ligeledes en fornøjelse med sine dynamiske niveauer, der fornemt balancer de forskellige elementer. Ekstramaterialet er en tam omgang. Her får man kun en ok, men også overfladisk making of, hvor blandt andet historien, karaktererne og de politiske tematikker vendes (9 min.).

Ekstramateriale 1/6 1_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER.
– Læs også min anmeldelse af en anden home invasion-fuser, You’re Next HER. [tabgroup][tab title=”The Purge | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 3/6:
3_6 - stars
purge the blu-ray cover
Originaltitel: The Purge, USA, 2013
Release: d. 28. november 2013
Instruktion: James DeMonaco
Medvirkende: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder m.fl.
Spilletid: 85 min.
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment[/tab][/tabgroup]