Indiana Jones’ eventyr imponerer på Blu-ray

En af de største filmhelte nogensinde er Indiana Jones. Med sin ikoniske hat og John Williams’ medrivende score i ryggen er han om nogen synonym med rendyrket eventyr. Nu kan man opleve ham svinge pisken og sætte nazister på plads med en ny og yderst lækker Blu-ray-udgivelse. Her er de fire film samlet for første gang og det med nyrestaureret billede og lyd samt timevis af interessant ekstramateriale.

Harrison Ford indtog første gang rollen som den eventyrlystne arkæolog i 1981 med den forrygende Jagten på den forsvundne skat. Den er som de tre fortsættelser instrueret af Steven Spielberg og med George Lucas som enten manusforfatter eller producer. Det er en pokkers underholdende film, der selv efter 30 år er et både dynamisk og medrivende eventyr. Nå ja, og så har den en af filmhistoriens mest uforglemmelige åbningsscener – ja, den hvor Indy flygter fra en trillende kampesten.

Harrison Ford er karismatisk og herlig sarkastisk i titelrollen, mens han gives godt modspil af Karen Allen som den egenrådige Marion Ravenwood – og så er John Rhys-Davies altså fantastisk som Indys betroede ven Sallah. Tempoet er højt og humoren veltimet, uden at karaktererne eller historien af den grund mister pondus i jagten på den sagnomspundne Pagtens Ark og kampen mod de onde nazister. Et udødeligt og på alle måder appetitligt eventyr.

Tre år senere kom den uundgåelige fortsættelse, Indiana Jones og templets forbandelse. En fængslende og langt mere dyster film. Selvom den ikke er lige så stærk som forgængeren, byder den dog på flere mindeværdige scener. Bl.a. den hæsblæsende jagt i minerne samt menneskeofringer med Amrish Puri som herlig diabolsk kultleder. Willie Scott er dog ikke nær så interessant et kvindeligt sidekick som Marion, mens knægten Short Round er irriterende kæk. Men jeg kan godt lide den mere mørke tone og de for franchisen karakteristiske eksotiske locations.

Den mere lette tone vender i 1989 tilbage med Indiana Jones og det sidste korstog – det samme gør de grumme nazister, mens jagten her sættes ind efter den hellige gral. Sean Connery slår sig til castet som Indiana Jones’ far og dynamikken mellem de to er en af filmens helt store styrker. Her er indtagende lune og en følelsesmæssig slagkraft, der fint spiller op mod de spektakulære action-scener. Yderst fornøjeligt.

I 2008 vendte Indy så tilbage i den udskældte Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige. Ja, noget af magien er væk, men her bydes altså også på et ekstravagant eventyr og så kan man heldigvis ikke tage charmen fra Harrison Ford. Året er 1957 og skurkene nu russiske kommunister, ledt an af Cate Blanchett som kold agent. Indy og co. boltrer sig her vanen tro gennem jungler og krypter, mens vittige replikker fyger gennem luften – men de der CGI-aber kunne jeg godt have undværet.

For ja, desværre kammer løjerne til tider over i kikset computergenereret action. og det dræner eventyret for noget af sin charme, mens effektjageriet også af og til overskygger historien og castet. Indys gamle flamme Marion vender desuden tilbage, mens Shia LaBeouf er den energiske Mutt – en mulig arvtager til Ford. En tempofyldt sag, der dog ikke lever op til de gamle film og Indy-magien opnås kun momentant.

Men selvom alle nok havde været bedst tjent med, at serien var forblevet en trilogi, så er filmene samlet set en sand fornøjelse at se og gense. En franchise, der er blevet en stor del af den populærkulturelle bevidsthed – og med god grund. For med sine uforglemmelige karakterer, eksotiske locations og dynamiske manuskripter leverer Indiana Jones eventyr, der kan ses igen og igen.

Billede og lyd:
Filmene har i den grad fået en flot restaurering. Farverne er mættede og gengives både troværdigt og overbevisende uden at miste sin filmiske kvalitet. Billedet har desuden solide kontraster, er imponerende detaljerigt og står skarpt, dog med en smule blødhed hist og her på de gamle film, men bestemt intet graverende. En fornøjelse.

Lydsiden er en endnu bedre. Her er imponerende godt smæk på både bulder og brag samt ikke mindst John Williams’ skønne score. Replikkerne går også klart igennem i et miks, der fornemt og medrivende balancerer sine elementer med både gode panoreringer samt fine detaljer og nuancer i lydlandskabet. Bedre bliver det ikke.

Ekstramateriale:
Der medfølger en femte disc, hvor man primært finder det mere end 7 timer lange sortiment af ekstramateriale. Her er både nyt og gammel materiale, desværre mangler der en smule fra dvd-udgivelserne, men det er til at leve med, med mindre man altså er ekstraordinær Indy-freak. For udgivelsen byder på massevis af dybdegående materiale om de fire film, deres tilblivelse og betydning for filmhistorien.

Man finder en ’making of’ for hver film (i alt ca. 156 min.) samt 12 kortere features, der ser på alt fra musikken til effekter og production design samt castet og locations (i alt ca. 145 timer). Endvidere er der to dokumentarer – en fra 1981, der bl.a. byder på spændende gamle klip og interviews (58 min.) samt en ny dokumenter, der bl.a. indeholder sjældne slettede scener og fraklip (58 min.). Alt i alt er her altså tale om et yderst fyldestgørende og interessant supplement til nogle fantastiske film. Sådan!

Læs om andre filmserier:
Alien Anthology
Mission: Impossible 1-4
Ringenes Herre-trilogien
Star Wars: The Complete Saga
Harry Potter – den komplette saga

Originaltitel: Indiana Jones – The Complete Adventures, 2012. Indeholder: Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008).
Instruktion: Steven Spielberg
Medvirkende: Harrison Ford, Karen Allen, John Rhys-Davies, Kate Capshaw, Amrish Puri, Sean Connery, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone m.fl.
Spilletid: 115 min., 118 min., 127 min. og 123 min.
Distributør: Paramount Home Entertainment