På jagt efter sandheden i internettets skygger

Det starter egentlig uskyldigt nok. En dag modtager fotografen Yaniv et maleri af et af sine fotografier. Han begynder en korrespondance med pigen Abby, der har malet billedet og bliver snart også virtuelle venner med resten af hendes familie. Men mystikken breder sig, for brikkerne synes ikke helt at passe – og hvor meget kan man egentlig stole på nogen, der sidder trykt bag skærmen?

Forholdet mellem Yaniv og hans nye ’Facebook-familie’ bliver fulgt tæt af hans bror Ariel og vennen Henry, der laver en dokumentarfilm om det usædvanlige, digitale venskab. Med skjult kamera og eventyrlyst beslutter de sig alle for at opsøge familien for at finde frem til sandheden…

Filmen, der har den kryptiske titel Catfish, udspiller sig altså som en dokumentarfilm. Men at man skulle være vidne til en sand historie er siden premieren sat i tvivl – jeg hopper heller ikke på den. Illusionen holdes dog overbevisende ved lige, hvor det nære kameraarbejde bl.a. er med til at skabe en intens usikkerhed, mens turen udvikler sig til en neglebidende thriller. Her fungerer dokumentar-formatet stærkt.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Desuden fremstår gruppen med en smittende nysgerrighed og måden mysteriet udfolder sig på er ganske enkelt medrivende. Desværre har filmens sidste del ikke helt den forløsning, der ellers elegant lægges op til. Derimod tager filmen en anden drejning og kan på den måde siges at være helt i filmens ånd, da den jo netop leger med sit publikums forventninger.

Man ved med andre ord ikke helt hvad man kan vente sig af Catfish – og det er en anbefaling i dette tilfælde. Man kan selvfølgelig også se filmen som en kommentar på de sociale medier, hvor bortgemte drømme og hemmeligheder trives og udleves. Hvor meget af filmen der så er sandhed kan diskuteres, men Catfish pirrer hele vejen ens nysgerrighed og leger elegant med en opfattelse virkelig og fiktion. Sådan.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der er ikke skyggen af ekstramateriale på Blu-ray-udgivelsen og billedet imponerer heller ikke specielt. Det synes dog at være tro mod det håndholdte og dokumentariske look. Lydsiden blæser heller ikke just en om kuld, men fungerer fint og dialogen går klart igennem. Filmen er så absoslut hovedattraktionen – heldigvis er den virkelig god.

Originaltitel:
Catfish, USA, 2010
Instruktion: Henry Joost og Ariel Schulman
Medvirkende: Yaniv Schulman, Henry Joost, Ariel Schulman m.fl.
Spilletid: 1 time 27 min.
Udgiver: Atlantic Film