KON-TIKI: Farefuldt eventyr på en tømmerflåde

Jeg får helt lyst til at sætte sejl efter den brusende smukke og nervepirrende tur over Stillehavet med Kon-Tiki. Her fortælles den sande historie om den farefulde færd som Thor Heyerdahl og mandskab begav sig ud på på en tømmerflåde anno 1947. En utrolig historie, der sætter fut i ens indre eventyrer.

Fast besluttet på at bevise, at Polynesion blev befolket fra Sydamerika og ikke Asien, som ellers antaget, begiver de eventyrlystne nordmænd sig ud på den 8000 kilometer lange ekspedition, der skulle ende med at vare 101 dage. De har ikke nogen speciel erfaring til søs og Heyerdahl kan end ikke svømme. Men vilje, eventyrlyst og vovemod har de masser af.

kon-tiki 03

Ja, det lyder næsten for utroligt til at være sandt, men ikke desto mindre er det et faktum, at de klarede turen. En både inspirerende og medrivende rejse, jeg dog ikke skal kunne sige, hvor tæt ligger på sandheden. Historien er da også fortalt med mere eftertryk på vovemod og eventyr end dokumentar og trivielle faktabeskrivelser.

Strabadserne foldes således ud i flotte og fascinerende billeder, der både omfavner faren, som når eksempelvis hajer cirkler om tømmerflåden, eller helt poetisk, som når glimtende vandmænd lyser op i en ellers sort nats mørke havoverflade. Det lykkedes altså fint at stable både reel spænding og dragende eventyr på benene.

kon-tiki 01

De interne stridigheder i gruppen får desværre ikke helt den tyngde, man kunne ønske sig, men forbliver en smule ufarligt optegnet. På samme måde kommer Heyerdahls dilemma med at være fanget mellem eventyret på havet og familien derhjemme heller ikke for alvor i spil, men fremstår lidt som et uforløst aber dabei, hvilket er ærgerligt.

Men det er småting, der langt fra overskygger den på mange måder fængslende fortælling, der medrivende får sat ansigt på balancegangen mellem at være dumdristig og modig. Samtidig tjener eventyret også som en flot reminder om, at man bør gå efter drømmen på trods af modgang, hvilket vi alle kan have godt at blive mindet om.

Filmen 4/6: 4_6 - stars_LILLE

kon-tiki 02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmens smukke billeder kommer virkelig til deres ret på Blu-ray. Både de mange klare farver samt mere mørke scener står veldefineret og med stor detaljegrad, blandt andet funkler nattehimlens stjerner imponerende op. Lydsporet er ligeledes en fornøjelse med velbalancerede niveauer, hvor både atmosfære og dialog går klart og levende igennem.

Ekstramaterialet begrænser sig til et kommentarspor med filmens instruktører Joachim Rønning og Espen Sandberg. Det er ikke vildt engagerende, men de kommer godt omkring produktionen og giver et fint indblik i filmens tilblivelse og historien bag. Man kunne dog godt have ønsket sig en making of, så man kunne få indblik i skabelsen af filmens mange smukke billeder og flotte special effects.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Bliv ven med Filmskribenten på Facebook her. [tabgroup][tab title=”Kon-Tiki | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering 4/6:
4_6 - stars

kon-tiki cover
Originaltitel: Kon-Tiki, England | Norge | Danmark | Tyskland, 2012
Release: d. 1. august 2013
Instruktion: Joachim Rønning og Espen Sandberg
Medvirkende: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård m.fl.
Spilletid: 1 time 59 min.
Udgiver: Nordisk Film[/tab][/tabgroup]