E.T. på steroider dufter af ægte filmmagi

Skal man være en smule kæk, kan man godt kalde ’action-og-rumvæsens-eventyret’ Super 8 for en pumpet og steroidefyldt udgave af Steven Spielbergs 80’er-klassiker E.T. Her er i hvert fald mange ligheder. Man kan også bare kalde det en hyldest. Uanset hvad, så er det et flot og fyrigt eventyr, der på trods af gode takter desværre ikke kommer helt vellykket i mål. Men det dufter bestemt af ægte filmmagi.

En flok unger er i gang med at skyde deres egen film, da de bliver vidner til en yderst spektakulær togulykke. Det viser sig, at der var et mystisk væsen om bord, som nu er på fri fod i den lille by. Børnene vikles snart ind i et vildt eventyr, på jagt efter det glubske rumvæsen og med militæret lige i hæle. Og ja, det er selvfølgelige de filmglade purke, der i sidste ende må klare ærterne og redde byen.

At Super 8 giver mindelser om E.T. og har samme Spielbergske flair for at blande eventyr og virkelighed er næppe tilfældigt. Filmen er nemlig produceret af Spielberg, mens fanboy J.J. Abrams har instrueret og skrevet strabadserne. Desværre løber det ellers stemningsfulde eventyr af sporet i en overgearet og sødmefuld finale, hvor magien erstattes af bulder, brag og computereffekter. Øv.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men Super 8 leverer en yderst vellykket første halvdel, der emmer af kærlighed til filmmediet og barnets fantasi. Desuden har ensemblet af børn en god dynamik, hvor der er plads til både konflikter og rigtige følelser. Her er bl.a. jalousi og den første kærlighed i spil, mens også familieære problemer og sorgfulde minder er med til at give ungerne dybde og rodfæstne dem i en virkelighed, man kan relatere til.

Men uanset hvor flot og medrivende Super 8 kan siges at være, så kan den ikke løbe fra at blive en kende lang i spyttet inden den computergenererede finale forsøger at overdøve tomgangen. Her sender en påklistret sentimentalitet desværre den ellers medrivende historie til tælling. Tilbage står blot postulerede glædeståre og et hult ekko af en filmmonster. Lige ved og næsten, Abrams, lige ved og næsten.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Hvor filmen har sine ujævnheder, kan man ikke sætte en finder på Blu-ray-udgivelsens billede- og lydside. Det spiller indtagende hele vejen med detaljerede, farvemættede og smukt nuancerede billeder, mens lydsporet smyger sig elegant og medrivende om de vilde løjer. Herudover finder man en habil og spændende omgang ekstramateriale.

Et interessant og informativt kommentarspor med J.J. Abrams, producer Bryan Burk og fotografen Larry Fong. Herudover får man otte features (i alt 97 min), der bl.a. ser på skuespillerne, musikken, filmens effekter. Det er velproduceret og spændende. Slutteligt finder man et interaktivt kig på togulykken samt slettede scener (i alt 13 min.) og så følger filmen også med på dvd. Alt i alt en habil udgivelse.


Originaltitel:
Super 8, USA, 2011
Instruktion: J.J. Abrams
Medvirkende: Joel Courtney, Kyle Chandler, Elle Fanning, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Zach Mills m.fl.
Spilletid: 1 time 52 min.
Udgiver: Paramount Home Entertainment