GAME OF THRONES SÆSON 3: Magtkampen i Westeros er forrygende serieunderholdning

Blu-ray-anmeldelse: Det er ganske enkelt et imponerende højt niveau, der fastholdes med tredje sæson af HBO-serien Game of Thrones. Den flergrenede og komplekse fortælling om magten i riget Westeros er nemlig fortsat gribende og forrygende flot fantasy-underholdning med lutter engagerende og fascinerende karakterer. Sæsonens 10 afsnit udgør med andre ord 557 minutters helt forrygende serieoplevelse.

Her bugter det store persongalleri og de mange relationer sig uforudsigeligt og medrivende ind og ud af hinanden. Krigen raser og vinder sæsonen igennem intens momentum, hvor fejden mellem rigets nordlige og sydlige dele dirrer. Spliden mellem den skånselsløse Lannister-familie og den ærefulde Stark-slægt er fortsat et af serien kernepunkter, mens adskillige andre parter også blander sig i magtspillet.

game of thrones 3 02

Jeg vil ikke begive mig ud i et længere referat af seriens handling, eller rettere handlinger. Det store persongalleri afføder nemlig så mange historier og sidehistorier, at man må holde tungen lige i munden for at følge med. Af of til også lidt for meget. Nogle karakterer når simpelthen ikke helt at rodfæste sig i fortællingen, mens andre blot optræder for en kort bemærkning.

Men selvom ikke alle synes at få den nødvendige spilletid i fortællingen til helt at rodfæste sig, er de alle på hver deres måde spændende at følge. Jeg tror dog serien fint kunne bære at udelade et par af de mange karakterer for herved give plads til mere fordybelse i de centrale karakterer, som af og til synes at miste en smule nærvær i det store fletværk af medvirkende. Når det dog er sagt, så balancerer serien sit store persongalleri forbilledligt.

For det er absolut aldrig kedeligt at se, hvor serien tager sine karakterer hen. En af seriens fortsat store styrker er nemlig uforudsigeligheden – i handling og karakterudviklingen. For lige som man tror at have regnet en karakter ud, lægges der nye, overraskende nuancer til. Blandt andet er dværgen Tyrion Lannister (Peter Dinklage) stadig en af seriens mest interessante karakterer – underkuet af sin far og med en kompleks blanding empati og magtfuld beslutsomhed.

game of thrones 3 03

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) træder i tredje sæson for alvor i karakter, fra blidt fruentimmer til beslutsom hærfører – fortsat med sit gode hjerte intakt. Nikolaj Coster-Waldaus selvsikre Jaime Lannister får også mere spilletid, da han langt om længe slippes fri af Stark-slægtens lænker og nu må forsøge komme helskindet hjem, hvilket giver plads for nye sider af den ellers så selvsmagende Jaime.

Serien er baseret på George R.R. Martins bogserie på i alt syv bind, hvoraf de sidste to endnu ikke er at udkommet – og tredje sæson er kun baseret på første del af tredje bog. Jeg håber virkelig, at vi får hele historien forløst som serie, for Game of Thrones er serieunderholdning af fineste karat. Serien imponerer ganske vist med sit gennemførte middelalderlige fantasy-univers, men det er de gribende karaktererne og handlingens uforudsigelighed, der er seriens store styrke og medrivende kerne.

Game of Thrones sæson 3 – 5/6: 5_6 - stars_LILLE

game of thrones 3 01

Ekstramateriale, billede og lyd:
Serien gør sig forrygende godt på Blu-ray. Billedet er hele vejen veldefineret og med god detaljegrad, velbalancerede farvenuancer samt solid kontrast. Lydsporet er også en udsøgt fornøjelse med sin klare og dynamisk levering af dialog, score og øvrige elementer. Ekstramaterialet byder på et væld af både interessante og informative featuretter, der yderst tilfredsstillende kommer omkring serien.

Man får hele 12 kommentarspor, hvor skuespillere, producerne og øvrige involverede deler talløse tanker og fine historier fra deres arbejde på seiren. Jeg lyttede ikke alt igennem, men der er ikke desto mindre tale om guf for fans. Videre får man dokumentarer, der ser på forrige sæson (14 min.) samt tredje sæsons nye karakterer (10 min.), mens man også får et grundigt kig på niende afsnit (47 min.), der også giver mulighed for flere korte indslag om episodens produktion.

Hertil kommer indblik i personerne, der lever nord for muren (6 min.) samt sæsonens mange bryllupper og deres indvirken på magtkampen (9 min.) samt fem interessante slettede og forlængede scener (15 min.). Herudover er der en interaktiv featurrette, episodeguide til hver episode samt en feature, der giver et detaljeret indblik i universet med brug af både interviews, tekst, billeder og videoindslag.

Ekstramateriale 6/6 6_6 - stars_LILLE | Billede 6/66_6 - stars_LILLE | Lyd 6/66_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Game of Thrones sæson 3| Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af udgivelsen 5/6:
5_6 - stars

game of thrones 3 cover
Originaltitel: Game of Thrones season 3, USA, 2013
Premiere: d. 17. februar 2014
Instruktion: Daniel Minahan
Medvirkende: Peter Dinklage, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Emilia Clarke, Maisie Williams, Iain Glen m.fl.
Spilletid:  557 min.
Distributør: Warner Bros. Pictures Home Entertainment[/tab][/tabgroup]