MONSTERS UNIVERSITY: Forrygende gensyn med umage monsterpar på skolebænken

Det umage monsterpar er tilbage i charmerende prequel til Monsters, Inc. fra 2001. Monsters University er således en historie, der går forud for den første film og fortæller hvordan den lille, enøjede Mike Wazowski og den store, lodne James P. Sullivan mødtes. De er dog langt fra venner, første gang de støder på hinanden på monster universitetet, hvor de uddanner sig til professionelle skræmmere.

Mike er den undertippede, men flittige elev, der læser alle bøger om at skræmme, mens Sullivan ikke åbner en eneste bog, men lever højt på, at han kommer fra en familie af legendarisk skræmmere. De bliver selvsagt konkurrenter, men ender med at blive smidt ud af studiet. De må derfor slå pjalterne sammen og teame op med nogle ikke specielt skræmmende monstre, hvis de skal komme tilbage på skolebænken.

monsters university 02

Her er med andre ord tale om en klassisk historie om de undertippede, der mod alle odds skal forsøge at kæmpe sig vej til vinderpodiet. Du ved, mens de på deres rejse også lærer noget om venskab, sammenhold og at tro på sig selv. Nej, historien er måske ikke er den mest originale, men den fortælles pokkers veloplagt, hvor det farverige persongalleri hele vejen rundt er sjovt og engagerende at følge.

Billy Crystal bringer med sin ivrige stemme og naturlige begejstring den lille, grønne Mike til live, mens John Goodman med selvsikkerhed og charme giver Sullivan kæk kant. En ting er dog stemmerne, en anden er animationen, og her er Pixar altså helt og aldeles på dupperne. De fremelsker ubesværet følelser og skaber karakterer, man tror på og føler med, selvom her i grunden er tale om kulørte monstre med slimede fangarme, fire øjne og hugtænder.

monsters university 01

Men selvom Monsters University måske ikke helt har samme historiemæssige kompleksitet og tematiske tyngde som andre af Pixars bedste film, så kommer man på ingen måde uden om, at her er tale om en på alle måder charmerende og virkelig sjov film. Med andre ord, så excellerer Monsters University både i eksekveringen af sin historie, karaktererene og har et upåklageligt tag om både detaljer og veltimet humor.

Ja, du har nok regnet ud, at jeg er faldet pladask for filmen – og at du selvfølgelig også skal se den. For selvom jeg i udgangspunktet helst ser, at Pixar kaster sig ud i nye, originale filmprojekter og ikke lukrerer på tidligere succeser, er det svært ikke at tilgive dem, når de leverer en så skøn film som Monsters University.

Monsters University, 5/6:5_6 - stars_LILLE

monsters university 03

Ekstramateriale, billede og lyd:
Ekstramaterialet er desværre ikke særligt omfangsrigt. Her får man kun en sød og romantisk kortfilm, The Blue Umbrella (7 min.), samt et fint og informativt kommentarspor med instruktør Dan Scanlon, producer Kori Rae og story supervisor Kesley Mann. Blu-ray-udgivelsens billed- og lydside er anderledes tilfredsstillende. Billedet står veldefineret, detaljerigt og skarpt hele vejen, mens lydsporet spiller upåklageligt og dynamisk med klar dialog og svung på scoret. Fremragende.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE| Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Monsters University | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering 5/6:
5_6 - stars
monsters university cover
Originaltitel: Monsters University, USA, 2013
Release: d. 17. oktober 2013
Instruktion: Dan Scanlon
Medvirkende: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi m.fl.
Spilletid: 1 time 39 min.
Udgiver: Disney / Pixar Home Entertainment[/tab][/tabgroup]