Endnu en omgang blodig kispus med Døden

Med Final Destination 5 kastes man atter ud i blodig kispus med Døden. Det er business as usual. En flok mere eller mindre usympatiske teens må forsøge at snyde Døden, inden de selv ender som underholdende blodsprøjt på skærmen. Nej, det er hverken originalitet i historien eller karaktererne, der skal sikre filmens overlevelse, men opfindsomheden i de groteske drab. Dem er der heldigvis et par stykker af.

Der lægges heftigt fra start med en titelsekvens, hvor flyvende kranier og eksplosioner lover veloplagt død og ødelæggelse. Ja, her er det snarere Døden, man hepper på end de tåbelige medvirkende. Film-franchsiens præmis er da også stadig både fascinerende og herligt bizar, men desværre ikke hele vejen lige medrivende forløst.

Men hey, selvom den sardiske rutsjebanetur ikke just er noget formfuldende splatterorgie, så leveres der nogle yderst bestialske og ikke mindst overraskende drab undervejs. Ja, jeg vred mig både i væmmelse og forbavselse over de halsbrækkende drab. Skønt. Desuden bliver det også til et cool gensyn med en brummende Tony Todd i birollen som den mystiske William Bludworth.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Filmen har altså bestemt sine øjeblikke af indvoldsudrivende og medrivende død – ikke mindst i den første og stort opsatte dødsscene, hvor en hængebro kollapser. Splat, sjask og sjovt. Desværre bumler dødsfælden også noget mekanisk afsted. Tempoet samt det indledende overskud holdes ikke hele vejen ved lige, og så fiser finalen desværre en smule fladt ud – dog med et sjovt twist.

Men selvom Final Destination 5 er en ujævn sag, så er det også blodig filmfryd, når først den viser sine sadistiske tænder. Der er med andre ord trods alt mere liv i dette femte kapitel end flere af de uheldige medvirkende. Så hvis man allerede gladeligt har slugt de første film i serien, kan man roligt hoppe på denne – og ja, selvfølgelig er jeg også frisk på et sjette kapitel i denne gennemtæskede filmserie.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Mens filmen er noget ujævn, er der ikke meget slinger i valsen, hvad angår Blu-ray-udgivelsens tekniske aspekter. Billedet står knivskarpt, farvemættet og detaljerigt hele vejen, mens også lydsporet slynger sig medrivende om både død og ødelæggelse. En sand fornøjelse. Herudover finder man en smule overflødigt ekstramateriale.

Her er et par korte features, hvor man først får en rundtur til seriens mange drab og sammenhænge (6 min.). Herudover får man en feature med såkaldte Alternate Death Scenes, der på trods af sin 16 minutters spilletid kun indeholder få sekunder med nyt materiale. Slutteligt finder man en split-screen-sammenligning af to af scener, hvor man ser råoptagelser og det endelige resultat (12 min.). Tamt.

Originaltitel: Final Destination 5, USA, 2011
Instruktion: Steven Quale
Medvirkende: Nicholas D’Agosto, Emma Bell, Arlen Escarpeta, Miles Fisher, Ellen Wroe, Tony Todd m.fl.
Spilletid: 92 min.
Udgiver: Warner Home Entertainment