’Taxi Driver’ er stadig en fantastisk film

Der dukker flere og flere ældre klassikere op på Blu-ray her i landet. Det er dog ikke alle, der kræses lige meget om. Men udgivelsen af Martin Scorseses mesterværk Taxi Driver fra 1976 har fået en superflot restaurering og så medfølger der samtidig en stak spændende ekstramateriale.

Selv hvis man endnu ikke har haft fornøjelsen af filmen, så kender de fleste det udødelig citat ”You talkin’ to me?”, hvor Robert De Niro i skikkelse af den psykotiske taxi-chauffør og Vietnam-veteran Travis Bickle øver sig i at være ’tough guy’ foran spejlet. Hans rejse ind i vanviddet og rundt i New Yorks mørklagte gader er stadig en formidabel og foruroligende historie om isolation, ensomhed og utilpassethed.

De Niro giver en af sine bedste og mest ikoniske præstationer som den søvnløse og desillusionerede chauffør, mens en ung Jodie Foster spiller den rappe 12-årige prostituerede Iris, som Bickle forsøger at få væk fra gaden. Hertil kommer flere mindeværdige roller, bl.a. en sød Cybill Shepherd, som Bickle har et godt øje til og Harvey Keitel som langhåret alfons.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Taxi Driver er et karakterdrevet storbymareridt, fængslende og farlig. Hertil kommer det både smukt jazzede og foruroligende score af Bernard Herrmann. Det smelter formidabelt sammen med Paul Schraders velkomponerede manuskript og et atmosfæremættet New York, der til tider synes at ligne helvedes rødglødende forgård.

Dette er en af mine filmfavoritter og en ren fryd at gense i denne nyrestaurerede udgave. Fans af filmen kan roligt skifte dvd’en ud og uindviede straks tage plads på denne taxi-tur med Scorsese og De Niro i førersædet.

Ekstramateriale:
Billedet har fået en virkelig flot restaurering. Farverne, nuancerne og skarpheden imponerer uden at billedet af den grund er blevet koldt eller digitalt at se på. Lydsiden spiller ligeledes fortrinligt med fint afstemte niveauer og et klart lydbillede. Man skulle ikke tro, at man så på en film, der nu har mere end 30 år på bagen.

Herudover finder man forskellige features med en samlet spilletid på mere end tre timer. Bl.a. ser man nærmere på filmens tilblivelse, inspiration og filmscenen i 1970’erne, hvor skuespillere, filmfolk og selvfølgelig Scorsese selv interviewes. Man finder bl.a. også sammenligninger af New York og filmens locations dengang og nu samt storyboards og muligheden for at have manuskriptet kørende simultant med filmen. Her er altså nok at gå i gang med.

Udgivelsen indeholder desuden hele tre kommentarspor, et med Scorsese og manusforfatter Paul Schrader, Schrader selv samt et med en filmekspert. Et par meget vidende herrer, der entusiastisk guider en gennem filmen. Det er ganske enkelt en fornøjelse at være i selskab med Scorsese, han er om nogen bidt af film og besidder en enorm filmviden, som selv Tarantino må misunde.

Originaltitel: Taxi Driver, USA, 1976.
Instruktion:
Martin Scorsese
Medvirkende:
Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Peter Boyle, Albert Brooks m.fl.
Spilletid:
1 time 54 min.
Udgiver:
Sony Pictures Home Entertainment