Gamle muskelmænd deler blodigt bankekød ud

Yes! Så skal der igen sprænges ting i luften, blodet sprøjte og bastante oneliners lires af i kampens hede. The Expendables 2 blæser på den gode smag og smadrer nostalgisk afsted med eksplosiv action samt et stjernecast med både gamle 80’er-ikoner og nyere bankekød på menuen. Jep, Sylvester Stallone har atter samlet et hårdtslående slæng til sjov og ballade med automatvåben og knojern.

Handlingen skal man ikke hænge sig så meget i, men den hænger da nogenlunde sammen. De våbenglade lejesoldater – igen ledt an af Stallone – kommer under en mission i krydsild med skurken Vilain (så er man i hvert fald ikke i tvivl om hans rolle) – en herlig slesk Jean-Claude Van Damme. Han har slavebundet et samfund til at udvinde fem tons eksplosiv plutonium, så han skal naturligvis stoppes…!

Sådan cirka kan løjerne ridses op – selvfølgelig tilsat et personligt hævnmotiv samt en håndfuld af fortidens actionhelte. Det er dog Stallone og den yngre Jason Statham, der er i front med kammeratlige drillerier og altid er klar med en tør bemærkning efter at have nedslagtet, hvad der kunne minde om en mindre landsby af bad guys.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Ja, det er den brølende action og det karismatiske cast, der skal holde bøffen oven vande – hvilket også lykkedes det mest af vejen. For det er en actionfilm af den gamle skole og heri består en af dens klare styrker. Plottets simplicitet hopper nemlig ganske effektivt fra rabalder til rabalder, mens man heller ikke er bleg for at lade blodet sprøjte lystigt fra afskårne lemmer og afskudte hoveder. Sådan!

Hitparaden af bankekød er bestemt også er med til at trække sin del af læsset – selvom de fleste af muskelmændene må sige at have ramt pensionsalderen for at dele øretæver ud. Blandt de mest prominente navne finder man foruden Stallone og Van Damme også Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Bruce Willis og Dolph Lundgren, hvoraf de tre første dog begrænser sig til et par underholdende biroller.

Men det er trods alt fornøjeligt at se Arnie med en ordentlig gun imellem hænderne og Norris ubesværet meje skurke ned med maskinpistoler. Der går dog ind i mellem lidt for meget nostalgi i skidtet med mere eller mindre vellykkede referencer til fordoms storhedstid. Arnie er hårdest ramt med flere klodsede henvisninger til sin rolle som The Terminator, mens Lundgren fumler med sin rolle som comic relief.

Heldigvis leveres referencer og jokes også med en veloplagt portion selvironi, der ikke er bange for at prikke til de modne herrers skavanker. Så selvom et par af de gamle rotter er tæt på at blive parodier på sig selv, kommer man ikke uden om, at The Expendables 2 er en ganske solid actionbøf, der både byder på blod, humor og veloplagte gensyn med nogle af klassens gamle drenge. BOOM…!

Originaltitel: The Expendables 2, USA, 2012
Premiere: 30. august 2012
Instruktion:
Simon West
Medvirkende: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger m.fl.
Spilletid: 103 min.
Distributør: Universal International Pictures