JACK REACHER: En film om hvor cool Tom Cruise er

Tom Cruise løber hurtigt. Tom Cruise skyder med skarpt. Tom Cruise kører stærkt. Tom Cruise slås med de bare næver. Tom Cruise opklarer sager. Tom Cruise charmerer damerne. Tom Cruise er bare hele vejen rundt en cool gut i den ferme action-thriller Jack Reacher. En film om hvor cool Tom Cruise er. Men ja, Tom Cruise er cool – og det er cool at se Tom Cruise være cool. Bum.

Tom Cruise er Jack Reacher – en mand med egne regler og en mand, der altid har tid til at lire en lille moralsk opsang af om frihed og retfærdighed. En mand, der ser detaljer og sammenhænge ingen andre får øje på. Netop dét talent får han brug for, da hives ind i opklaringen af mordene på fem tilfældige mennesker, der er blevet skudt af en træfsikker snigskytte. Eller rettere, tilsyneladende tilfældige mennesker.

jack reacher bd 05

For der er noget suspekt ved drabene og Jack Reacher begynder da også snart at ane konturerne i et større komplet. Inden jeg dog kommer længere med anmeldelsen og de dovne alligevel stopper med at læse for at scrolle ned til stjernerne (fire styk, by the way), vil jeg straks smide stående klapsalver afsted til Werner Herzog, der spiller filmens karismatiske skurk. Jep, Javier Bardem – watch and learn.

Herzog er mest kendt som instruktør – i øvrigt en af mine favoritter. Men det er virkelig godt set at caste ham som den olme bagmand. Og nej, det er ikke en spoiler, der er værd at advare om. Min pointe er blot, at Cruise ganske vist bærer titelrollen, men at det er Herzog, jeg husker – ok, Herzog og Cruises halvgamle mandebryster.

jack reacher bd 01

Apropos gammel, så sparker en skøn Robert Duvall gedigen gammelmands-charme ind i det medrivende puslespilsplot, der i øvrigt udspiller sig med masser af humor. Nogle gange bliver løjerne ganske vist en smule for kække – som eksempelvis da et par tumpede Gøg og Gokke-skurke forsøger at overmande Cruise. Det meste af vejen går humoren dog med underspillet kant fint i spænd med universet.

Man slipper desuden også for en påklistret romance, næsten. For der er selvfølgelig et kvindeligt modstykke på banen, nemlig Rosamund Pike. Amorinerne holdes dog i bukserne. Heldigvis. Hun er med som målrettet advokat og ankeret, der skal forsøge at holde styr på Reacher og opklaringsarbejdet. Hun forbliver dog noget anonym, men pyt med det, når nu de gamle mænd så fornemt stjæler showet.

jack reacher bd 03

Der er forresten endnu en gammel mand på banen, nemlig Richard Jenkins – og så stopper jeg også med de gamle mænd. Men han pynter altså på enhver rolleliste og det uanset hvor tør en rolle, han spiller. Jeg vil også lige nævne, at jeg ikke læst en eneste af Lee Childs romaner om Reacher, så jeg holder mig fra sammenligninger. Desuden bør en film kunne stå alene – og det kan Jack Reacher.

For selvom der går lidt tomgang i et par af filmens scener, er plottet så tilpas elegant skruet sammen og udfoldet af filmens instruktør og manusforfatter Christopher McQuarrie, at det holder filmens fremdrift i fornemt hævd. Selvfølgelig bakket godt op af de gamle mænd, veldoseret action og en i øvrigt fængslende billedside. Nå, men Tom Cruise banker på døren, så jeg smutter…

Filmen: 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Filmens gør sig virkelig godt på Blu-ray. Farverne er veldefinerede, detaljegraden indtagende og kontrasten solid – bedre bliver det ikke. Lydsporet spiller ligeledes medrivende og går igennem med klare og velafstemte niveauer, der giver plads til både drønende action og de mere lavmælte passager. Sådan. Der medfølger desuden en omgang solidt ekstramateriale.

jack reacher bd 04

Her får man hele to kommentarspor – et både informativt og engagerende spor med Tom Cruise og instruktør Christopher McQuarrie. To garvede herrer, der ved hvad de laver og det skinner igennem her. Det andet er med filmens komponist Joe Kraemer, der popper op sporadisk filmen igennem for at kommentere primært på scoret – nok mest for hardcore fans af filmen, jeg skøjtede i hvert fald lidt igennem det.

Herudover får man et par fine features. Først en ret spændende making of, der giver indblik i filmens tilblivelse fra manuskript til det store lærred – og krydret med fine interviews med cast og crew (27 min.). Herudover får man en feature, der ser på hvordan filmens har håndteret action-delen (10 min.) og slutteligt en feature, hvor forfatteren Lee Child fortæller om sin Reacher-bogserie (11 min.). Alt i alt fine og interessante indblik i filmen og bestemt værd at bruge tid på.

Billede: 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd: 6/6 6_6 - stars_LILLE | Ekstramateriale: 4/6 4_6 - stars_LILLE [tabgroup][tab title=”Jack Reacher | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 4/6
4_6 - stars
Jack Reacher cover
Originaltitel: Jack Reacher, USA, 2012
Udgivelse: d. 25. april
Instruktion: Christopher McQuarrie
Medvirkende: Tom Cruise, Rosamund Pike, Robert Duvall, Richard Jenkins, Werner Herzog m.fl.
Spilletid: 130 min.
Distributør: Paramount Home Entertainmet [/tab][/tabgroup]