THE POSSESSION: Effektjaget eksorcisme og skilsmissedrama

Så skal vi til det igen – en omgang eksorcismegru, der egentlig viser gode takter, men som desværre fortaber sig i vrøvlerier og ligegyldigt effektjageri. Øv – og dobbelt-øv, da det er danske Ole Bornedal, der er taget til USA for at udføre den delvist underholdende omgang bestillingsarbejde med gyseren The Possession.

Det dæmonbesatte gys folder sit drama ud på en bund af skilsmisse i forstandens grå tristesse. Vejret er køligt og den lille familie splittet i to, nu hvor mor og far ikke kunne enes om lørdagskyllingen længere. Deres to døtre håndterer situation så godt som muligt, men noget ondt er under opsejling, da den yngste datter, Em, finder en mystisk boks på et loppemarked.

possession 02

Forældrene tror, at hendes humørsvingninger og underlige adfærd hænger sammen med deres skilsmisse, men selvfølgelig er det trækassen, der spiller datteren et dæmonbesat puds. Vi bliver således slæbt igennem mørklagte scener, hvor Em på skift er en creepy pige med rander under øjnene og forskræmt datter.

Desværre undermineres flere ellers potentielt ganske stemningsfulde scener af både ineffektive fake scares samt mere larmende, end egentlig uhyggelige optrin. For godt nok har skilsmissedramaet en smule reel tyngde, men gyset forbliver kun noget postuleret, mens vinden suser febrilsk og scoret insisterer på, at nu er det uhyggeligt.

possession 01

Faste læsere her på sitet vil vide, at jeg har et forskræmt forhold til kombinationen af børn og dæmonbesættelse – desværre kommer der bare ikke mange adrenalinforstyrrende sekunder ud af Bornedals anstrengelser. Desværre. Natasha Calis bærer ellers ret fint uhyggen igennem med sin besatte dobbeltrolle.

Men et par gode øjeblikke, både hvad angår gyset og familiedramaet, sikrer desværre ikke The Possession andet end en plads i rækken af forglemmelige, men ok tempofyldte gys. Det ændrer en ellers troværdig Jeffrey Dean Morgan heller ikke på i rollen som den hjælpeløse far, der her må slås med både dæmoner, teenage døtre og eks-koner – gisp.

Filmen: 3/6 3_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Der medfølger intet ekstramateriale, selvom Ole Bornedal faktisk har indtalt et lydspor. Øv. Til gengæld gør filmen sig virkelig flot på Blu-ray. Billedets nedtonede farveskala står veldefineret, detaljerigt og med god kontrast. Lydsporet leverer ligeledes overbevisende gruen med fine niveauer og godt rum. Skønt.

Billede: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Lyd: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Ekstramateriale: 0/60_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”The Possession | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 3/6
3_6 - stars

possession cover
Originaltitel: The Possession, USA | Canada, 2012
Udgivelse: d. 26. marts 2013
Instruktion:
Ole Bornedal
Medvirkende: m.fl.
Spilletid: 92 min.
Udgiver: Nordisk Film[/tab][/tabgroup]