Meningen med det hele anes i ’The Tree of Life’

Der favnes bredt i Terrence Malicks The Tree of Life. Her er vi med fra før tidernes morgen og frem til nutidens storbyer. Fra universets afkroge og ind i naturens inderste celler. Et komplekst og fragmentarisk værk med mennesket i frit fald, mens man synes at ane meningen med det hele i det nære så vel som i et uforståeligt kosmos.

Mellem billeder af præhistoriske naturlandskaber, mikroorganismer og kosmiske eksplosioner finder vi filmens menneskelige ansigt i en kristen middelklassefamilie i 1950’ernes Texas. Her vokser tre brødre op med to forskellige pejlemærker i livet – en streng far (Brad Pitt) og en omsorgsfuld mor (Jessica Chastain). Man springer filmen igennem mellem naturbilleder, drengenes barndom og en af sønnerne (Sean Penn), der som voksen mindes sin opvækst – som i et forsøg på at forstå sig selv og sit liv.

The Tree of Life er vanskelig at favne – endsige sætte ord på. Man griber dog et forsøg på at finde menneskets plads i verden. Her fylder forstadsfamilien mening på livet med Gud, mens naturen upåagtet kristne dogmer både giver og tager liv. Midt i det hele må man selv – præcis som brødrene – forsøge at finde sin egen vej.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN ->

Selvom Malick (The New World, The Thin Red Line) spillefilmsdebuterede tilbage i 1973 med Badlands, så er dette blot hans femte film. The Tree of Life synes også på flere måder som en ophobning af idéer. De sættes heldigvis vellykket og forførende fri i denne fascinerende kolos af eksistentielle tematikker og åndeløse billeder.

Den episke fortælling stykkes sammen af øjeblikke. Brudstykker fra en brusende natur og en barndom fyldt med afgørende valg. Små fortællinger favnet i det store, hvor man også øjner sig selv. Fra drengestreger til den første kærlighed. Men selv i 1950’ernes realisme skydes billeder af ren magi ind, som scener fra et eventyr.

The Tree of Life er abstrakt, ekspressionistisk og mystisk, men også nærværende og med kærligheden som fakkelbærer gennem mørket. Men al analytisk sniksnak og ordgøgl til side, så blev jeg ganske enkelt bare revet med af den både smertelige og smukke historie – fra de enorme himmelhvælvingers gåder til det nære drama.

En skam distributøren ikke har turdet sætte filmen op i mere end sølle tre biografer, den indtil videre rammer (Dagmar og Grand i København og Metropol i Århus). Det kræver selvfølgelig også en lyst og vilje fra publikums side til at lade sig udfordre. Måske filmen blot skal hive Guldpalmen hjem i Cannes denne weekend, for at man tør satse bredere eller folk lader sig lokke ind i mørket, når nu hverken Malick, Pitt eller Penn åbenbart er nok.


Originaltitel: The Tree of Life, USA, 2011
Instruktion:
Terrence Malick
Medvirkende:
Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain m.fl.
Spilletid:
139 min.
Biograf-release:
d. 19. maj 2011
Udgiver:
SF Film