Engle, dæmoner, CGI og en kulørt konspirationsteori

Jeg er en af de få, som ikke har læst Dan Browns bestseller-romaner om professor Robert Langdons symbol-jagende eskapader. Jeg var nu fint underholdt af filmatiseringen af Da Vinci Mysteriet – på trods af dens ret bastante hovsa-løsninger og et langtrukkent sidste akt. Anyways, nu gælder det den kulørte Engle og Dæmoner. Igen er Langdon i hælene på konspirationer og ældgamle tegn – nu med både Thure Lindhart og Nikolaj Lie Kaas på slæb. Sådan da.

Robert Langdon er på den igen. Fire kardinaler er blevet kidnappet og så går den vilde skattejagt ellers efter spor gennem Rom snævre gader. Det er den ældgamle organisation Illuminati, som står bag. Det bekymrer heldigvis ikke synderligt vor helt. Der er da heller ikke tid til bæven, for snart rinder tiden ud for de fire tilfangetagne. Men kan Langdon nå at løse gåden, finde skurkene og selv klare ærterne med livet i behold? Tja, mon ikke – ellers kan en blond Thure Lindhart da sikkert hjælpe til.

Engle og Dæmoner er langt fra en helstøbt film, men der leveres da bl.a. et par neglebidende scener, alt imens det farverige manuskript smyger sig klodset om den komplekse konspiration. Engle og Dæmoner er dog ligesom Da Vince Mysteriet også for lang for sit eget bedste, men heldigvis også mere tempofyldt og velpacet. Men det kniber igen også med at få iscenesat opklaringerne af mysterierne overbevisende. Ingen tvivl om af Langdons grublerier og opklaringer fungerer bedre på skrift end på film – well, selvom jeg ganske vist ikke har læst bogen.

Men på trods af filmens til tider klodsede afvikling, så er det en omgang fin og farverig konspirations-underholdning, hvor den stort opsatte finale og det endelige twist går herligt over gevind, hvilket matches godt af den bombastisk billedside fyldt med cheesy CGI. Ja, det er fjollet, men fungerede nu ganske godt for mig. Filmen er både festlig og farverig, men over 2 timers skattejagt med Langdon er også en længere fornøjelse end nødvendigt. Engle og Dæmoner er dog dejlig over the top – og så er Tom Hanks sgu en sympatisk helt at være på farten med.

Ekstramateriale: Man får lidt klassisk ekstramateriale på DVD-udgivelsen. Det bliver til fire små features, hvor man bl.a. ser på det at overføre bogen til film, mens man også ser nærmere på de mange detaljerede rekvisitter, imponerende set designs og om at filme i Rom. Hele molevitten løber op i en halv times tid. Det er ikke videre interessant, men man kan jo se det igennem, hvis man er Dan Brown-buff.