THE POST: Steven Spielbergs avisliderlige helte-epos

Biografanmeldelse: Vinderkombinationen af de levende legender Steven Spielberg, Meryl Streep og Tom Hanks er ikke til at gå fejl af. I hvert fald ikke på papiret. For desværre kommer det presse-politiske drama ‘The Post’ kun momentvis op at flyve. Fortællingen bliver nemlig blandt andet overfortalt med klokkeklare pointer, der bøjes noget stift i neon.

Her gælder det vægtige og relevante spørgsmål samt problematikker om pressefrihed og demokrati, mens fortællingen folder sig sig ganske fint ud mellem insisterende persondrama og graverjournalistisk spændingsfilm. Vi befinder os i 1971, hvor hemmelige CIA-dokumenter om Vietnamkrigen er blevet lækket til pressen.

the post 01

Dokumenterne viser, hvordan USA’s skriftende præsidenter i årevis har løjet om Vietnamkrigen og ført befolkningen bag lyset. Pressen – her The Washington Post – står nu som leddet mellem sandheden om krigen og oplysningen af befolkningen. Men skal dokumenterne bringes? Også selvom det er yderst belastende for præsident Nixon, mens avisen risikerer en fatal skæbne.

Det er det centrale spørgsmål, som Steven Spielberg eftertrykkeligt og sort/hvidt kommer med svaret på: Ja, naturligvis skal dokumenterne bringes. Der er med andre ord ikke mange nuancer at hente i de ellers komplekse presseetiske dilemmaer, hvor demokratiets grundvold og præsidentembedet sættes i spil. Derfor bliver filmen også ensidig, uinteressant og forudsigelig.

the post 03

Men ja, naturligvis skal pressen ikke trynes af regeringen til at holde den slags dokumenter hemmelige. Men når valget og filmen omkring det bliver så ensidigt og unuanceret fortalt som her, så mister filmen også dramatisk og tematisk tyngde, men bliver i stedet mest af alt blot en heroisk og kedeligt forudsigelig sang om vigtigheden af pressefriheden.

I dramaets midte står Meryl Streep som avisens chef, der kan miste alt, hvis dokumenterne bringes, mens chefredaktøren – i skikkelse af Tom Hanks, der er Tom Hanks – sulter efter at bringe historien. De udfylder fint deres roller, men formår ikke at løfte fortællingen over det middelmådige, i en film, hvor hverken karakterdramaet eller spændingen desværre bliver videre engagerende.

– ‘The Post’ får 3 ud af 6 stjerner:
3_6 - stars

– ‘The Post’ har biografpremiere den 5. april 2018.