Helt håbløst er det hele vel ikke?

Det er en herlig ambitiøs fortælling den svenske instruktør Lukas Moodysson spinder med sin seneste film Mammoth. Han har bl.a. også stået bag de rå Fucking Åmål, Lilja 4-ever og Et hul i mit hjerte. Med Mammoth har han skabt en film, som tager sig god tid til at berøre en række komplekse problematikker og kontraster man finder i verden. Og selvom det til tider bliver lige sort/hvidt nok, så er der heldigvis også med god sans malet interessante gråtoner op i spændet mellem rig og fattig, menneskelig fremmedgørelse og tilhørsforhold i en global verden.


Filmen drejer sin fortælling ud fra en lille velstående familie i New York med far, mor og datter samt hushjælpen Gloria, som langt fra sine børn på Filippinerne må gøre lokummet rent, opdrage en andens barn og fylde det store køleskab op. Filmen igennem krydsklippes der mellem verdenerne USA, Filippinerne og Thailand. Her iagttages de mange forskelle, hvor de forskruede kontraster, men også menneskelige lighedspunkter folder sig ud. Til tider bliver det en smule for konstrueret, dog ikke endegyldigt konkluderende. Desværre smittede filmens noget observerende væsen også en smule af på mit engagement i karaktererne og det er en skam, for de leveres alle overbevisende.


Moodysson efterlader heldigvis plads til at man som beskuer selv kan tænke – well, visse pointer leveres dog langt fra lige subtilt, som bl.a. når der krydsklippes fra et ufærdig og råt hus på Filippinerne til en luksuriøs hotelsuite i Bangkok. Men det er immervæk sådan tingene er – også selvom disse kontraster til tider præsenteres en kende klodset og forcerede. Men Mammoth vil beskueren noget og så er det ikke altid det subtile sprog er ligeså stærkt som det udpenslende.

Filmen er dog andet end kommentarer på den globale verdens sociale forskelligheder. Det er også en film om kærlighed, mennesket og naturen. Og heldigvis efterlader Modysson også en flig af håb midt i håbløsheden og forfaldet. Lige nok til at filmen trods alt bliver en opløftende oplevelse, dens skyggesider og tragiske skæbner til trods.

Mammoth er på trods af sine til tider forcerede pointer og konstruerede væsen en både storslået, flot og til tider poetisk filmoplevelse, som vil sit publikum noget – og det er sgu altid et plus i min bog. Den ville dog have gjort sig bedst på det store lærred, hvor de mange flotte billeder kunne have foldet sig helt ud. Mindre kan også gøre det, for jeg fangede desværre ikke filmen i biografen, så nuppede den forleden på DVD.

– Der medfølger desværre intet ekstramateriale med på udgivelsen.

Originaltitel: Mammoth, Sverige, Danmark, Tyskland, 2009.

Instruktion: Lukas Moodysson.

Medvirkende: Michelle Williams, Gael García Bernal, Marife Necesito, Thomas McCarthy, Sophie Nyweide m.fl.

Spilletid: 122 minutter.

Udgiver: Sandrew Metronome.