’Dødens gab’ har fået dødlækker genudgivelse

Steven Spielbergs hajmesterværk, Dødens gab – eller blot Jaws som originaltitlen lyder – er endelig udkommet på Blu-ray og lad mig med det samme slå fast, at her er tale om en yderst laber udgivelse. Med sit imponerende flotte nyrestaurerede billede samt lydside og masser af interessant ekstramateriale er dette en sand lækkerbisken.

Selv hvis man ikke har set filmen, kender man uden tvivl op til flere elementer fra den. For bl.a. filmens præmis og replikker er siden dens premiere i 1975 blevet en fast del af populærkulturens DNA. Lige fra John Williams ikoniske score og videre til den udødelige replik, ”You’re gonna need a bigger boat”. Og ja, selv efter små 40 år, fremstår filmen som et uimodståelig frisk og neglebidende hajgys.

Filmen handler præcis om det, titlen indikerer – nemlig en kæmpehaj, der hærger et lille kystsamfund. Borgmesteren vil imidlertid ikke lukke strandene, da byen er afhængig af indkomsten fra turisterne. Men vandet farves snart blodrødt af badeglade strandgæster, så politiinspektøren Brody, den gæve hajjæger Quint samt havbiologen Hooper sejler ud for at dræbe bæstet…

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Den effektive åbningsscene danner fænomenalt grobund for den angst for havet, der efterfølgende indtager filmens publikum frem mod den hæsblæsende finale. Det stramt fortalt og medrivende Hollywood-underholdning, hvor også den veloplagte trio i front for hajjagten er godt selvskab. Kemien mellem Roy Scheider, Robert Shaw og Richard Dreyfuss på den lille kutter er pokkers smittende.

Hvis man endnu ikke stiftet bekendtskab med Dødens gab, kan jeg kun anbefale, at man straks sejler ud efter et eksemplar. Man skal dog være forberedt på, at man efterfølgende nok aldrig får et helt afslappet forhold til det at skulle en tur i badevandet. Filmen har næppe set bedre ud eller lydt mere indtagende – og som fan af filmen er der også spændende ekstramateriale at dykke ned i.

Billede og lyd:
Filmen ser imponerende godt ud i denne nyrestaurerede Blu-ray-udgave. Kontraster og farvenuancer er overbevisende, mens både skarphed og detaljegrad ligeledes gengives forførende flot – uden at miste sin filmiske kvalitet. Her er overordnet altså tale om et yderst smukt og levende billede – bedre bliver det ikke.

Lydsporet er ligeledes en stor fornøjelse, selvom det klart nok ikke har helt samme pondus som nutidens produktioner. Men bl.a. John Williams’ score og dialogen går klart og tydeligt igennem, mens her også skabes god atmosfære med flere fine detaljer i det øvrige lydlandskab. Absolut bestået.

Ekstramateriale:
Man finder en solid stak ekstramateriale på udgivelsen. En både velproduceret og interessant ’making of’ (123 min.), en feature til promotion af filmen fra 1974 (9 min.), en kort feature om restaureringsprocessen (8 min.). samt en stak slettede og forlængede scener som fans af filmen fint kan muntre sig med (14 min.). Desuden får man filmens originale trailer samt en stak storyboards, stills og plakater.

Endvidere er der en grundig dokumentar i ti dele, som kan ses individuelt eller samlet. Her ser man nærmere på bl.a. filmens betydning for filmhistorien og –industrien, bl.a.  med interviews med folkene foran og bag kameraet samt fans af filmen, hvor alt fra special effects til historien og scoret diskuteres (101 min.). Så selvom jeg savner et kommentarspor, så stiller det grundige og interessante ekstramateriale bestemt sulten.

Originaltitel: Jaws, USA, 1975
Instruktion: Steven Spielberg
Medvirkende: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss m.fl.
Spilletid: 124 min.
Udgiver: Universal Home Entertainment