DEN OF THIEVES: Klichétungt bankkup når ujævnt i mål

Biografanmeldelse: Du har ikke lyst til at være en bank, hvis du får de dygtige bankrøvere fra heist-thrilleren ‘Den of Thieves’ på besøg. For det er en gruppe kup-kendere, der har stor succes med at røve banker uden at blive fanget af politiet. Lovens lange arm er dog på nakken af de kriminelle, der hærger Los Angeles, mens vejen banes for det ultimative bankrøveri.

Således udgør filmens omdrejningspunkt sig af brutale betjente versus brutale bankrøvere. Politiet er ledt an af den trætte og grove ‘Big Nick’ i skikkelse af en dejlig slidt Gerard Butler. Mens røvernes anfører er den fokuserede Ray Merrimen i skikkelse af intens Pablo Schreiber. De to kamphaner og deres stridighed udgør således filmens dramatiske knudepunkt.

Den of Thieves’ biograf 02

Fortællingen pendulerer på den måde mellem de to sider af loven, hvor der forsøges banket noget dramatisk tyngde og medrivende psykologi ind i de maskuline og muskuløse løjer. Det lykkedes ikke helt. For godt nok gør blandt andet Gerard Butler god figur som den brugte betjent med sit krølledes fjæs, men der hægtes lige lidt klichéproblemer med familien i røven af ham.

‘Big Nick’ står altså ikke som en hele vejen troværdig karakter. Familiekonflikten fremstår postuleret og er for løst monteret til for alvor at bide sig fast nok til at skabe reel dramatisk tyngde. Gerard Butler bærer dog på trods klichéerne ret indtagende rollen på sine slidte skuldre. Desværre får kampen mellem ham og røveren Merrimen bare ikke det nødvendige nærvær.

Den of Thieves’ biograf 03

Netop det menneskelige aspekt i filmen halter. Så er der mere medrivende og potent energi i filmens actionscener og skududvekslinger. Blandt andet i den brutale og energisk eksekverede åbningsscene, der viser, hvad røverne er lavet af. Samme nerve og intensitet går bare ikke konsekvent igen, hvad angår persongalleriet og fortællingens sine steder klodsede afvikling.

Men på trods af sine tunge klichéer, plotmæssige utroværdigheder og lige vel lange nok spilletid på hele 2 timer og 20 minutter, så overlever filmen sine ujævne eskapader uden for alvor at miste pusten frem mod den lange finale, der ganske fermt forener det underspillede intense med den højoktane action. ‘Den of Thieves’ lander derfor lige i midten som værende hverken enten eller.

– ‘Den of Thieves’ får 3 ud af 6 stjerner:
3_6 - stars

– ‘Den of Thieves’ får biografpremiere den 5. april 2018.