Onde opkald fra fortiden slår grumme knuder

Den overnaturlige telefon-thriller The Caller har bestemt sin del af vrøvlerier, men pyt nu med det. For her er også tale om et ofte ganske fængende psykologisk gys, der med sin mareridtslignende stemning hensatte mig i en herlig usikkerhed. Ikke mindst  om hvor plotkrøllerne ville sno den bizarre præmis hen. Tja, måske bed jeg på, fordi jeg selv har været udsat for olme opkald af gamle damer fra fortiden.

Den søde Mary flytter ind i en ny lejlighed for at slippe væk fra sin eks-mand, der fortsat opsøger hende. Han bliver dog den mindste af hendes bekymringer, for da lejlighedens gamle drejeskivetelefon begynder at kime med opkald fra en ældre dame, indledes Marys egentlig mareridt. Mystikken og gruen tager kun til, for damen er skingerende skør og påstår oveni købet at ringe fra fortiden…!

The Caller ligner umiddelbart endnu en generisk rodebutik af gyser-vrøvl, men faktisk bankes der et ganske solidt nonsens-mysterie på benene. Logikken skal man dog ikke hænge sig for meget i – for ja, der er mange plothuller. Hvorfor smider Mary fx ikke bare telefonen ud? Men gyset lever lige så meget i kraft af den paranoiafyldte atmosfære og Marys fald ned i vanviddets mørke.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men nej, nogen formfuldendt thriller er det ikke. Filmen er ujævn, mister pusten en smule undervejs og så spises man også af med en finale, der er unødvendigt larmende. Men de overnaturlige løjer afvikles tilpas tjept og stemningsfyldt til, at jeg det meste af vejen hang på – og faktisk også blev grebet af den ubehagelige situation. For hvem er den gamle dame i grunden og er Mary blot ved miste forstanden?

Filmens styrke er altså ikke et vandtæt og overnaturligt plot, men derimod den mareridtslignende usikkerhed, der sender Mary ud i torvene og ikke mindst Lorna Raver, der lægger stemme til den væmmelige ældre dame på linjen. Ja, tænk at telefonopkald fra fortiden faktisk kan være så skræmmende. Men Jebus, så hiv dog for pokker stikket ud en anden gang…!

Ekstramateriale, billede og lyd:
Både billede og lyd gør sig udmærket på Blu-ray-udgivelsen, uden dog at imponere. Den nedtonede og gulliggrønne farveskala er ganske fint gengivet, men detaljegraden svinger en smule og kontrasterne er ikke altid lige overbevisende. Lydsporet er bedre og fint med til at skabe den myrekrybende stemning.

Der følger en smule ekstramateriale med. Mest interessant er interviewet med instruktøren Matthew Parkhill, der fortæller om produktionen, historien og castet – altså den sædvanlige omgang sniksnak, dog ikke specielt dybdegående (25 min.). Herudover er der en tam alternativ slutning (1 min.) og lidt slettede scener (6 min.). Altså ikke det mest ophidsende supplement.

Originaltitel:
The Caller, England/ Puerto Rico, 2011
Instruktion: Matthew Parkhill
Medvirkende: Stephen Moyer, Rachelle Lefevre, Lorna Raver, Luis Guzmán m.fl.
Spilletid: 1 time 28 min.
Udgiver: Scanbox Entertainment