Spielbergs krigshest er melodramatisk candyfloss

Jeg kan bestemt godt klare både sentimentalitet og sødsuppe på film. Men altså, man skal sgu nok være en ualmindelig dedikeret hesteelsker, hvis man skal rives med af Steven Spielbergs War Horse – en episk krigs-candyfloss med indbygget hesteromance. Absolut malerisk smuk, men også en pokkers tam tur i sadlen gennem 1. Verdenskrigs rædsler, der i denne indpakning slet ikke er så rædsomme.

Det er kærlighed ved første blik, da knægten Albert møder hesten Joey, som hans far har købt til deres bondegård i et idyllisk England. Men ingen tror på, at hesten kan klare arbejdet på gården – undtagen Albert, selvfølgelig (*get a room*). Men så bryder 1. Verdenskrig ud og de to skilles. Hesten ryger i militæret og må her ride sig vej igennem krigen, ind til de to måske, måske ikke forenes igen. Forudsigeligt? Ja.

Jep, et svulstigt melodrama uden overraskelser og fuld smadder på strygerne. Fair nok. Men når også de mange medvirkende forbliver glatte glansbilleder uden nævneværdig dramatisk nærvær, så ender denne naive omgang hesteridning også som et slapt bekendtskab. En luftig og sukkersød omgang romantik, der ikke bider sig fast. Men den har i det mindste yderst smukke billeder til at holde søvnen på afstand med.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men egentlig har hesten slet ikke hovedrollen. Den bruges snarere til at vise hvordan krigen påvirker de forskellige parter, civile som soldater – lige fra englændere, tyskere og franskmænd. Problemet er bl.a. bare, at man aldrig for alvor kommer til at kende eller holde af nogle af de personer, hesten støder på. Hertil kommer at alle er flinke – ja selv de onde, er ikke rigtigt onde. Hesten bringer simpelthen det bedste frem i alle – som heste jo gør. Sympatisk, men desværre også kedeligt. Vrinsk.

Her er ingen dramatisk modstand og selv krigen virker underligt ufarlig. Den hensættes blot til mudrede slagmarker, opspilede øjne og skud i det fjerne. Men ja, filmen er pokkers smuk, så high five til fotografen Janusz Kaminski. Hans imponerende billeder folder sig ud i maleriske tableauer og lader os med sine klare farver og medrivende brug af lys og skygge træde ind i det ene romantiske skønmaleri efter det andet – lige fra plørede skyttegrave til idylliske panoramaskud.

Ja, War Horse er ganske vist et glasbillede, der ikke skal hive en ned i krigens søle, men i stedet vise menneskeligheden, der banker ligevægtigt på begge fronter. Men altså, Spielbergs sentimentalitet fremsår i denne ombæring alt for beregnende – og når flødebolledramaets banaliteter og sort/hvide pointer samtidig ikke har engagerende karakterer i spil, så ender denne krigshest som intet andet end en smuk, men hul og forglemmelig affære.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmens yderst indtagende billeder kommer i den grad til deres ret på Blu-ray-udgivelsen. De klare farver er veldefinerede, står med solid kontrast og indtagende detaljegrad. Lydsporet og John Williams højstemte score gør sig ligeledes medrivende og velbalanceret. Så absolut en teknisk fornøjelse.

Ekstramaterialet består af to features. Samtaler styret af Spielberg – et med castet og et med hovedpersoner bag produktionen (20 min.). Det er ikke dybdegående, men flere fine betragtninger og pointer om filmen bliver belyst – lige fra temaer og historien samt selvfølgelig hesten. Herudover er der en feature, hvor en statist fortæller om sit arbejde på filmen (3 min.). Ja, ikke det mest interessante supplement.

Originaltitel: War Horse, USA, 2011
Instruktion: Steven Spielberg
Medvirkende: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, Niels Arestrup, David Thewlis, Tom Hiddleston m.fl.
Spilletid: 2 time 26 min.
Udgiver: Disney Home Entertainment