12 STRONG: Thor til hest på jagt efter Taliban i Afghanistan

Biografanmeldelse: På hesteryg og med automatvåben i hænderne forsøger 12 amerikanske soldarter at udslette Taliban i dagene efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001. Så simpelt er det actiontrumlende setup i ’12 Strong’, der er baseret på en sand historie. Således følger man Chris Hemsworth i front som kaptajn for sine mænd i fjendes land.

Det er en mission mod alle odds, blandt andet på grund af den lille indsatsstyrke af elitesoldater, og fordi deres kaptajn ikke før har været i frontlinjen. Det kommer han i den grad i Afghanistan, hvor holdet er tvunget til at arbejde sammen med en lokal krigsherre som de første, der bliver indsat i det krigshærgede land, hvor det ubarmhjertige landskab lægger ryg til eskapaderne.

12 Strong biograf 02

Desværre er filmen bare ikke videre spændende. End ikke de op til flere eksplosive actionscener sætter gang i adrenalinen hos mig. Mest af alt er det den samme actionscene, der udspilles igen og igen filmen igennem. Elitesoldaterne rykker frem, skyder lidt og får fly i luften til at bombe Taliban. Jeg mærker ikke faren, der er på spil. Det hele er sat noget fersk i scene.

På samme måde som filmen er fattig på medrivende action, er det også småt med nuancerne i den bastante fortælling. Fjenden er ondskaben selv med dræberøjne og håndvåben. End of story. Her er dog lidt tilløb til et spil på hvem, der er venner, og hvem er fjender. Hvem soldaterne med andre ord stole på. Det afstedkommer bare ikke den intensitet, der ellers sigtes efter.

12 Strong biograf 03

Jeg forbliver med andre ord noget kold over for de skarptskydende løjer. Blandt andet også fordi, jeg aldrig for alvor kommer ind på livet af hverken Chris Hemsworths karakter eller de andre på holdet. De er todimensionelle mænd med våben og en sult efter at dræbe fjenden. Det er altså ikke nok, at man indledningsvis introduceres for soldaternes søde og bekymrede familier.

Det er den danske og anerkendte fotojournalist Nicolai Fuglsig, der debuterer som filmsinstruktør. Det er han ikke sluppet videre heldigt fra. Filmen er anonym at se på, men ligner dog trods alt et stykke professionelt Hollywood-arbejde – bare uden personlighed og sjæl. Det ville dog være til at leve med, hvis filmen så bare havde leveret om ikke andet på actionfronten. ’12 Strong’ ender derfor også på bundlinjen som en noget uengagerende krigsfilm.

– ’12 Strong’ får 2 ud af 6 stjerner:

2_6 - stars

– ’12 Strong’ får biografpremiere den 8. februar.