SPRING BREAKERS: Amokfest med bikinipiger og pistoler løber medrivende af sporet

Det kan godt være, at Harmony Korines sprudlende Spring Breakers ved første øjekast ligner endnu en hjernedød omgang teenagere-fester-drikker-og-horer-flick. Men den er andet og mere end det. Det er æstetisk manifestation af ungdommens kådhed, egoisme og virkelighedsflugt – taget til det ekstreme i en fortælling, der oprulles som et kulørt mareridt med en dyster klangbund.

De fire veninder Candy, Brit, Cotty og Faith har ikke råd til den årlige spring break og vælger derfor at røve en restaurant. Bum. Så med penge på lommen udskiftes hverdagen med fest, strand, stoffer og druk 24/7 i det varme Florida. De bikiniklædte tøser møder her den maniske gangster Alien – han spilles af en helt forrygende og næsten ukendelig James Franco med sølvtænder og cornrows. Oh yeah.

Sping Breakers 01

Men de i udgangspunktet uskyldige udskejelserne bliver vildere og vildere, mens alvoren sniger sig ind på de feststemte piger. For snart er der lidt for mange pistoler og stoffer indblandet i festlighederne, der som en ond spiral løber helt af sporet. Det er de yndige piger Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson og Rachel Korine, der her har iført sig farverige bikinier og elefanthuer. Ja, et par ellers så artige piger, der her prøver kræfter med mindre lødige roller – og det holder.

For selvom filmen på overfladen ligner en ren fest med sine neonoplyste farver og et gyngende soundtrack, er her tale om en mørk fortælling. Den dystre og tragiske bagside af festen hives her frem i lyset. Virkeligheden synes nærmest at opløse sig selv i pigernes kulørte amokløb i deres jagt på at finde sig selv og slippe væk fra hverdagen. Et medrivende, veloplagt og tankevækkende ungdomskick. Se den. Nu.

Spring Breakers 4/6:4_6 - stars_LILLE

Sping Breakers 02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der følger intet ekstramateriale med dvd-udgivelsen. Billedet har gode, mættede farver, men står også en smule blødt i flere scener, mens nuancerne ikke er lige veldefinerede. Lydsporet fungerer, uden at imponere – men dialog, lyddesign og score er overordnet fint balanceret. Med andre ord en billed- og lydside, der fungerer uden at imponere.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE| Billede 4/64_6 - stars_LILLE | Lyd 4/6 4_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Spring Breakers | dvd-anmeldelse”]
Samlet vurdering 3/6:
3_6 - stars
Spring Breakers cover
Originaltitel:
Spring Breakers, USA, 2012
Release: d. 26. september 2013
Instruktion: Harmony Korine
Medvirkende: Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, James Franco m.fl.
Spilletid: 90 min.
Udgiver: SF Film[/tab][/tabgroup]