Forrygende Fassbender flygter ind i besættelsen

Når først besættelsen tager over, forsvinder mennesket og resten af verden ind i afhængigheden. For Brandon er besættelsen sex. En afhængighed, der æder ham op og afskærer ham fra at leve sit liv – at knytte sig til andre mennesker. Shame er ganske enkelt et forrygende bekendtskabt, der som et insisterende råb af afmagt og indestængt vrede finder vej helt ind i marven.

Selvom der er højt til himlen i et matpoleret New York, så kryber klaustrofobien sig sikkert ind i billedet. Det er dog ikke kun byen, der synes som et omklamrende fængsel for den forpinte Brandon. Han er mest af alt fanget i sin egen krop. Fortvivlet og frustreret vælter han fra det ene knald til det andet – med tilfældige piger fra byen og prostituerede, mens hans computer koger over af porno og villige online-tøser.

Men da hans søster uventet flytter ind i hans lejlighed, konfronteres han med sin egen ensomhed og destruktive afhængighed. Det er dog ikke kun Brandon, der har skelletter i skabet og snart står hver af søskendeparrets indre dæmoner og tripper for at slippe fri af en sortbejdset fortid. Men hvad de gemmer i bagagen, er aldrig klart.

Netop alt det usagte, er noget af det instruktøren Steve McQueen så fornemt mestrer i Shame – ikke mindst takket være en forrygende Fassbenders fugede ansigt og kolde blik. Med lange dvælende skud og et visuelt indtagende univers suges man ind i en verden, der både tiltrækker og sluger en råt. En nådesløs storby, hvor kærligheden synes at have trange kår og de evigt tunge skygger tynger byens søgende indbyggere.

Carey Mulligan er lige så sart og skrøbelig som Fassbender er frygtløs og altomsluttet af sin fordærvede rolle. Deres samspil er følsomt, nærværende og tæt på at erobre en smule håb i et ellers håbløst landskab. Shame gør både ondt og forfører. En varm anbefaling til alle – ikke mindst de ensomme natdyr.

Billede, lyd og Ekstramateriale:
Filmens smukke billeder kommer flot til deres ret på Blu-ray-udgivelsen. Nuancer og kontraster er solide, mens både detaljeler og farveskalaen står flot filmen igennem. Lydsporet er er ligeledes en fornøjelse og skaber fængslende atmosfære, mens og dialogen går klart i gennem. Der følger desværre intet ekstramateriale med.

Originaltitel:
Shame, USA, 2012
Instruktion: Steve McQueen
Medvirkende: Michael Fassbender, Carey Mulligan m.fl.
Spilletid: 100 min.
Udgiver: Midget Entertainment