INSIDE LLEWYN DAVIS: Melankoli, musik og modgang i 60’ernes USA

Biografanmeldelse: Du skal altid glæde dig til en ny film af Joel og Ethan Coen. Derfor har du selvfølgelig også set frem til Inside Llewyn Davis. Det har jeg i hvert fald – og heldigvis skuffer de to brødre ikke. For deres portræt af folksangeren Llewyn Davis’ forsøg på succes i et tilrøget 1960’ernes USA, er en både fint melankolsk, musikalsk og smuk oplevelse om livets gang på brændte broer.

For godt nok benægter Llewyn Davis’ musikalske talent sig ikke, når han finder guitaren frem og lader sin røst ramme publikum intenst, skrøbeligt og længselsfuldt. Men talentet mangler, når det kommer til privatlivet. Han har intet hjem, men hutler sig gennem dagen og sover på skift hos venner og bekendte. Så længe han dog ikke lige lader sit humør løbe af mig sig og smækker med døren.

Inside Llewyn Davis 02

Nej, der sker ikke så pokkers meget for Llewyn Davis – andet end livet, der blot synes at stå i stampe. Karrieren tager ikke fart og livet hænger knap nok sammen for ham. Dette er ikke en historie om succes, men om modgang, ensomhed og om ikke at sælge ud eller give op på drømmen. Fortalt med Coen-brødrene elegante sans for underspillet sort humor og fine nuancer i både portrætter, fortælling og miljø.

Oscar Isaac leder sørgmodigt an som Llewyn Davis og har hele filmen et skrøbeligt tilstedevær, men også en styrke, der dog bukker under for momentan selvynk. Han klæder usømmeligt godt filmens melankoli og tidsbillede, hvor sarte kunstnerfølelser clasher med pengefokuserede pladeselskabsfolk. Oacar Isaac bærer ganske vist hovedrollen, men musikken og miljøet bærer i høj grad også filmen.

Inside Llewyn Davis 03

Her er ikke én indstilling, ikke én lyssætning eller kamerabevægelse, der ikke velovervejet indrammer fortællingen. Det uden at filmen på nogen måde fremstår stivbenet eller reklamefilmspoleret. Alt spiller med en filmisk naturlighed, der visuelt elegant og musikalsk omfavner historien og publikum med en melankolsk længsel. Desuden finder man også flere fine biroller på rollelisten.

Blandt andet en bedrøvet Carey Mulligan som en såret eks-kæreste, der ikke har noget godt at sige om Llewyn, mens Justin Timberlake er Llewyns musikalske modsætning – positiv, smilende og altid glad – og John Goodman støder til som excentrisk musiker med gangbesvær. Herligt. Ja, udelukkende en filmisk fornøjelse, der ganske vist er tungsindig, men også morsom midt i tragedien og Llewyn Davis’ ensomhed.

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Inside Llewyn Davis | Biografanmeldelse”]Vurdering 5/6:
5_6 - stars
Inside Llewyn Davis poster
Originaltitel: Inside Llewyn Davis, USA, 2013
Premiere: d. 6. marts 2014
Instruktion: Joel Coen, Ethan Coen
Medvirkende:
Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, F. Murray Abraham, Justin Timberlake m.fl.
Spilletid: 105 min
Distributør: UIP[/tab][/tabgroup]