MODIG: Et magisk og medrivende eventyr

Eventyret bobler medrivende og magisk i hvert et billede, hvor tætte skove, royale festlokaler og åndeløse vidder indtagende sætter scenen i Modig – Pixars seneste film. Et uimodståeligt eventyr, der med den mindst lige så charmerende prinsesse Merida i front bærer sig legende let igennem de smukke strabadser i det skotske højland.

Meridas liv er dog ikke, som hun ønsker sig det. Hun vil meget hellere skyde med bue og pil, end at bekymre sig om at finde den rette grimasse ved middagsbordet. Hun vil være fri og leve et liv, der ikke allerede er planlagt ned til mindste detalje – og da mindst af alt have travlt med at blive gift væk.

Hun gør hvad hun kan for at tage styringen med sit eget liv, men lige lidt hjælper det – en dag får hun dog hjælp fra en uventet kant. Merida møder nemlig en gammel heks, der vil hjælpe hende med at ændre sin skæbnes kurs. Det går selvfølgelig ikke som forventet og snart er Merida kommet på et noget uforudset eventyr – og heldigvis kommer vi med.

Fortælleglæden er som altid med Pixars film i top. Her er et smittende overskud af fine detaljer og mindeværdige bifigurer – lige fra Meridas tre vilde småbrødre til de bøvede bejlere. Det er imidlertid hverken noget, der sænker filmens tempo eller flytter fokus fra den fængende historie om Merida og hendes rejse for at finde sin egen vej i livet, men bidrager blot til at skabe det medrivende univers.

Selvom filmen på mange måder er et yderst fornøjeligt bekendtskab, så får det ellers nærværende drama ikke helt den tyngde, der ellers bejles efter – blandt andet i forholdet mellem Merida og hendes mor. Men fortællingen foldes gnidningsfrit ud og der misses ikke et taktslag undervejs – og sammen med det charmerende cast og et visuelt indtagende univers får den magiske Modig fire store stjerner her fra.

Filmen: 4/6

Ekstramateriale, billede og lyd:
Den smukt animerede film står bragende flot på Blu-ray. Detaljegraden er imponerende, farvegengivelsen mættet og kontrasten solid. Bedre bliver det ikke. Lydsporet spiller ligeledes fremragende med fin klang og god bund. Hertil kommer en solid og spændende omgang ekstramateriale.

Her finder man først to kortfilm, den magiske La Luna, der viser månen fra en ny side (7 min.) samt The Legend of Mor’du, der fungerer som en art baggrundshistorie for Modig (7 min.). Herudover får man 9 korte behind the scenes-features, der giver et fint indblik i produktionen. Lige fra research, karakter-udvikling, animation og forlængede scener (i alt ca. 70 min.).

Slutteligt får man et veloplagt kommentarspor med instruktør Mark Andrews, medinstruktør Steve Purcell, klipper Nick Smith og story supervisor Brian Larsen. De fortæller informativt og muntert om alt fra historie-udvikling, til karaktererne og filmens tempo. Bestemt værd at bruge tid på.

Billede: 6/6  | Lyd: 6/6  | Ekstramateriale: 4/6  [tabgroup][tab title=”Modig | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 5/6


Originaltitel:
Brave, USA, 2012
Instruktion: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell
Medvirkende: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters m.fl.
Spilletid: 1 time 33 min.
Distributør: Disney Home Entertainment[/tab][/tabgroup]