Cool, blodig og dynamisk samurai-action

Hvis du tror, at hæsblæsende actionfilm nødvendigvis skal være sådan noget med hurtige biler, larmende maskinpistoler og eksploderende helikoptere, så tro om igen. For Takashi Miikes helt igennem forrygende remake 13 Assassins leverer i den grad både cool, blodig og åndeløst pulserende action – med samuraier!

Filmen udspiller sig i midten af 1800-tallets Japan, hvor den brutale Lord Naritsugu hærger landet med både mord, tortur og voldtægter. Derfor får samuraien Shimada til opgave at gøre det af med den barbariske tyran og samler 13 samuraier, som han vil føre i kamp mod Naritsugu og hans 200 mand store hær. En på papiret umulig mission, men Shimada har en plan, der måske kan give dem sejren.

Filmens første del fungerer som en yderst indtagende optakt inden det godt en time lange og voldsomme opgør sparkes åndeløst igang. Her foldes det smukke univers flot og stemningsfuldt ud med både dragende æstetik og dramatisk klangbund. Man følger bl.a. hvordan de 13 karismatiske samuraier samles og får samtidig syn for den magtbegærlige Naritsugus diabolske raseren.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Det er desuden nogle medrivende karakterer, man her møder. Lige fra den stoiske Shimada, der spilles med råstyrke og nærvær af Kôji Yakusho og videre til den onde Naritsugu, som får ubehageligt liv af Gorô Inagaki samt den mystiske kriger Koyata, der i skikkelse af drilsk Yûsuke Iseya også fungerer som comic relief i en ellers overvejende brutal og rå film.

Ja, Takashi Miikes samuraier leverer i den grad varen i dette remake af Eiichi Kudos original fra 1963. Det er dynamisk historiefortælling med et særdeles solidt flair for at iscenesætte adrenalinfyldt action. Så tøv ikke med at hoppe af vognen med idéforladt Hollywood-action til fordel for denne yderst potente omgang samurai-underholdning. Jeg fik bestemt tilfredsstillet min indre action-hund samt min hang til samuraier, Japan og afhuggede lemmer. Sådan!

Billede, lyd og ekstramateriale:
Filmens smukke og hæsblæsende billeder gengives flot på Blu-ray. Farverne er veldefinerede og detaljegraden indtagende, mens både samurai-opgør og blodsprøjt står med fine nuancer og solide kontraster. Lydsporet puster ligeledes overbevisende liv i løjerne med god bund og medrivende panoreringer. Lækkert. Desværre begrænser ekstramaterialet sig til et slideshow (2 min.) og filmens trailer.


Originaltitel:
Jûsan-nin no shikaku, Japan/England, 2010

Instruktion: Takashi Miike
Medvirkende: Kôji Yakusho, Takayuki Yamada, Yûsuke Iseya, Gorô Inagaki m.fl.
Spilletid: 125 min.
Udgiver: Another World Entertainment