Forudsigelig forbytningskomedie er hurtigt glemt

Så har Hollywood sørme banket endnu en letbenet komedie sammen – big surprise. Heldigvis har forudsigeligheden et par trumfkort i ærmet, nemlig den altid charmerende Jason Bateman samt den (åbenbart) evige drengerøv Ryan Reynolds. Men selv et par veloplagte gutter samt forceret kækhed kan ikke redde Hvis jeg var dig fra at være andet end en flad og hurtigt glemt bagatel.

Nå, men filmens præmis er, at de to bedste venner, familiefaren Dave og den ubekymrede charmør Mitch efter en våd tur i byen pisser i et springvand, mens de enstemmigt ønsker sig den andens liv. Næste dag vågner de op og har på magisk vis byttet kroppe og liv – forbytningskomedien er sat på skinner. For hvordan skal det gå, når Mitch skal håndtere familie og arbejde, mens Dave skal, ja… slappe af.

Allerede i filmens første scene bliver der sagt ”fuck” og leveret baby-afførings-humor. Jep, man forsøger at være både fræk og (en smule) grænseoverskidende. Senere bliver der også serveret godt med bare bryster, prut-jokes, en liderlig højgravid samt mandlig kønsbarbering. Men alle disse forsøg på at give en i grunden sød og sentimetal film kant fejler og virker mere påtaget end egentlig sjovt.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDSELSEN–>

For filmen har slet ikke brug for disse ”billige” tricks for at fungere eller at være sjov. I stedet fremstår filmen vaklende og usikker på sig selv og sit cast. For samspillet mellem Reynolds og Bateman er faktisk både veloplagt og vittigt, mens Olivia Wilde charmerer sig ind fra højre som laber sekretær og Leslie Mann giver godt modspil som Daves søde kone.

Desværre kører filmen bare fast i sin egen præmis og lirer de samme jokes af igen og igen – Mitch bander og er uden situationsfornemmelse som velklædt advokat, mens Dave som den dagdrivende Mitch ikke kan holde kontroltabet ud. På den måde kan man sige, at Dave har noget at miste – sin familie og en afgørende forfremmelse samt kontrakt på jobbet, mens Mitch kun har noget at vinde.

Den dramatiske dynamik mellem de to forbliver dog noget uligevægtig, derfor presses der lige et kompliceret farforhold ned over Mitch, så han kan få en smule dramatisk tyngde. Men ja, selvfølgelig lærer de to gutter i sidste ende at værdsætte det de har og samtidig blive bedre mennesker. Men altså, hvis jeg var dig (get it), ville jeg ikke nødvendigvis slå kløerne i denne letfordøjelige og hurtigt glemt komedie.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Hvor filmen er en noget sløj affære, så er der ikke meget at sætte en finger på, hvad angår Blu-ray-udgivelsens tekniske aspekter. Billedet står filmen igennem skarpt, detaljerigt og med velbalancerede farver. Lydsporet spiller ligeledes uproblematisk, hvor både dialog og flade jokes går klart igennem. Sådan.

Derimod er udgivelsen ikke noget særligt, hvad ekstramateriale angår. Her finder man en slettet scene med Mitch og Dave, der slås lidt (7 min.), en sløv gag reel (5 min.), en kort making of, der mest af alt er en overfladisk promo for filmen (7 min.), en feature om computer-effekterne brugt ved baby-tvillingerne (5 min.) og slutteligt et kommentarspor med filmens instruktør David Dobkin, hvis man da orker det.

Originaltitel: The Change-Up, USA, 2011
Instruktion: David Dobkin
Medvirkende: Jason Bateman, Ryan Reynolds, Leslie Mann, Olivia Wilde m.fl.
Spilletid: 1 time 53 min.
Udgiver: Universal Home Entertainment