Herlig klaustrofobisk filmoplevelse

Tænk at blive begravet levende, at vågne op i en kiste uden at vide hvordan eller hvorfor man er endt der. Det er virkeligheden for Paul Conroy, der vågner fortumlet op i en kasse under jorden. Ryan Reynolds har den altdominerende hovedrolle i den klaustrofobiske thriller Buried – og han er vitterligt altdominerende, for vi forlader ikke kistens trange rum på noget tidspunkt i filmen.

Bevæbnet med mobiltelefon og en lighter ligger Paul Conroy begravet i en trækasse. Det er kun et spørgsmål om tid før ilten slipper op og strømmen på mobilen ryger. Men når man ligger under jorden et sted i Irak, er det ikke sådan at få hul igennem til nogen, der kan hjælpe – og der venter den indespærrede Conroy op til flere ubehageligheder, mens han desperat klynger sig til håbet om hjælp.

Det kunne umiddelbart lyde som et dødfødt projekt at ville lave en spændingsfilm, der udelukkende udspiller sig i en kiste. Buried er dog langt fra en død sild, men derimod dødspændende hele vejen. Der er ganske vist et par plotmæssige krumspring og bumps i det ellers effektive manuskript, som fx når filmen bliver lidt for udtalt politisk kommenterende.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Buried fungerer bedst, når den holder sit fokus stramt på den rene spænding og nervepirrende præmis, hvor kapløbet med tiden og Pauls kamp for at bevare fatningen er i centrum – hvilket heldigvis er det meste af filmen. Ryan Reynolds overbeviser i rollen som den almindelige mand, der havner i en usædvanlig situation. Man er straks fanget i kisten sammen med ham og håber på, at han overlever mareridtet.

Buried får utroligt meget ud af sin trange location. Billedsiden bliver aldrig uinteressant, selvom der ikke er meget plads i kistens indre. Den desperate kamp for overlevelse skildres medrivende og nærværende, hvor også filmens score og lyddesign er med til at holde adrenalinen i gang. Jeg kan kun anbefale denne intense thriller, der med en modig præmis serverer nervepirrende spænding filmen igennem.

Ekstramateriale:
Buried står flot og indtagende på Blu-ray, hvor lydsiden også gør sig godt og medrivende. Desværre er der ikke meget ekstramateriale. Man finder to korte interviews, et med Ryan Reynolds (4 min.) og et med instruktøren Rodrigo Cortés (4 min.) samt en fin, men noget overfladisk ’the making of’ (18 min.). Her følger man produktionen og hører bl.a. om tankerne bag den trange location. Ikke det store sus, men fint at se igennem.


Originaltitel:
Buried, Spanien/USA/Frankrig, 2010
Instruktion: Rodrigo Cortés
Medvirkende: Ryan Reynolds m.fl.
Spilletid: 91 min.
Udgiver: Scanbox