WORLD WAR Z: Brad Pitt på flugt fra sultne zombier

Blu-ray-anmeldelse: Det er med at få benene på nakken, hvis man slippe fra horderne af frådende zombier i Marc Forsters stort opsatte World War Z. Så ja, det er præcis hvad Brad Pitt gør, mens han rejser Jorden rundt i forsøget på at finde en måde at stoppe de aggressive bæster på. Der er selvfølgelig også lige tid til at smide en af de mest akavede product placement-øjeblikke længe set ind i filmens finale, Jesus.

Filmen lægger veloplagt og effektivt ud med en intens første halve time, hvor zombie-apokalypsen bryder ud globalt, og skræmmende hurtigt. Pitt, hans kone og deres to søde piger ender således midt kaosset, da smitten ud af det blå bryder løs i Philadelphias gader. Her fornemmer man reel panik og håbløshed, mens butikkerne tømmes, den lokale ordensmagt giver op og zombierne bruser ustoppeligt frem.

world war z 02

Desværre mister filmen pondus og nerve herefter, selvom der diskes op med den ene zombiefulde actionscene efter den anden. Men helt ueffen er filmen bestemt ikke. Der holdes et fint, om end ujævnt tempo, mens de panoramiske skud af byer i brænd er ganske flotte og (en smule) urovækkende – men aldrig for alvor gribende.

Rigtig skræmmende bliver filmen heller aldrig. Til gengæld skydes der zombier ned i tusindvis, mens menneskene agerer tagselvbord for de levende døde. Men man savner karakterer at engagere sig i – noget, der kunne give actionscenerne mere nerve og nærvær. Pitt gør det bestemt godt som den godhjertede FN-arbejder, der må efterlade sin familie for at drage i felten. Og ja, der bliver plads til et par Jesus-referencer til Pitt undervejs.

world war z 01

Men Pitts forhold til familien kommer aldrig for alvor til at udgøre en dramatisk medrivende modvægt til zombieballaden. Det er klart action frem for gys og menneskeligt drama, der holder filmen oppe. Men alligevel bliver løjerne en kende ensformige som filmen skrider frem. Pitt flygter fra den ene dødsfælde til den næste, mens tematikker som menneskelighed og civilisation aldrig kommer i spil. Ja, en poleret og lettere uinteressant zombiefilm med et par gode actionscener. Bum.

Filmen – World War Z, 3/6:3_6 - stars_LILLE

world war z 05

Ekstramateriale, billede og lyd:
Hvor filmen er ujævn, er Blu-ray-udgivelsens tekniske sider langt mere tilfredsstillende. Billedet står veldefineret og farvemættet, hvor både zombier og actionscener gengives flot. Lydsporet spiller dynamisk med velbalancerede niveauer og gør zombie-infernoet medrivende og intenst. Ekstramaterialet er ok, om end ikke imponerende.

Man får for det første den cirka syv minutter længere version, der indeholder lidt mere zombieplat, hvilket altid er godt, men intet, der her ændrer filmoplevelsen som sådan. Herudover får man tre featurettes. En, der kigger på, hvordan filmen blev sat i søen og om det litterære forlæg (8 min.), en, der ser på zombien gennem tiden samt zombierne i filmen (7 min.) samt en, der blandt andet ser på zombieudbruddet, special effects og acoinscener (36 min.). Ganske ok, selvom man ikke bliver vildt klogere på filmen.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/65_6 - stars_LILLE  | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”World War Z | Blu-ray-anmeldelse”][/tab][/tabgroup] Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars
world war z cover
Originaltitel: World War Z, USA, 2013
Release: d. 5. december 2013
Instruktion: Marc Forster
Medvirkende: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.
Spilletid: 1 time 56 min.
Udgiver: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]