PAINLESS: Mørk melankoli, fortidens spøgelser og nutidens hemmeligheder

DVD-ANMELDELSE: Den dystre thriller skråstreg horrorfilm Painless er, hvad man kan beskrive som en spansk fornøjelse udi mørk melankoli, iblandet fortidens spøgelser og nutidens hemmeligheder. En både smuk og tragisk film, der spinder to historier fornemt sammen. En læge, der i nutiden er på jagt efter sine biologiske forældre, og en historie, der tager sin begyndelse i 1930’erne på et hospital med børn, der lider af den mærkværdige sygdom ikke at kunne føle smerte.

Således flettes fortid og nutid fængslende sammen, hvor overraskende sammenhænge kommer for dagens lys, jo længere ind i fortidens skygger man kommer. Det er dog også en til tider lidt rodet fortalt affære. Men den er hele vejen smukt iscenesat med sine nedtonede farver og dunkle kompositioner. Blandt andet på det skumle hospital, hvor børnene depressivt isoleres, mens man også får fascismens grimme ansigt at se.

painless 02

Så selvom plottet altså slår lidt knuder undervejs, er historien hele vejen pokkers stemningsfuld forløst, mens gotisk gru fornemt forenes med isnende thrills og øjeblikke af rå brutalitet. En film om at se fortiden i øjnene og herigennem finde sig selv – også selvom det betyder mødet med ubehagelige sandheder.

Filmen – Painless, 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:

Der medfølger intet ekstramateriale, til gengæld gør filmen sig godt på dvd-udgivelsen. Filmens smukke og fascinerende univers står veldefineret, med solid kontrast og fin detaljegrad. Lydsporet spiller ligeledes fornemt med velbalancerede niveauer, der giver dynamisk plads til både dialog, scoret og øvrigt lydlandskab.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

painless 01

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Painless | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af dvd-udgivelsen 3/6:
3_6 - stars
painless cover
Originaltitel: Insensibles, Spanien | Frankrig | Portugal, 2013
Udgivelse: d. 28. november 2013
Instruktion: Juan Carlos Medina
Medvirkende: Àlex Brendemühl, Tómas Lemarquis, Ilias Stothart m.fl.
Spilletid: 101 min.
Udgiver: Midget Entertainment[/tab][/tabgroup]