TRÆKFUGLE: Den spirenede narkohandel i Columbia sat i smukke klæder

Biografanmeldelse: Hvordan startede den columbianske narkohandel? Groft sagt med en medgift på 30 geder, 20 køer, 2 æsler og 5 halskæder. Det er i hvert fald tilfældet i ‘Trækfugle’, der er baseret på virkelige begivenheder og tager sit afsæt i 1969. Rapayet gifter sig således med Zaida. De er begge en del af Wayuu-folket, der bor i ørkenen mellem Columbia og Venezuela.

Men for at få råd til ovenstående store medgift begynder Rapayet med sin makker nemlig at sælge stoffer til unge amerikanske turister. Forretningen begynder dog stille og stødt at vokse, blive endnu farligere og sætter således også både familien samt hans kultur og samfund på spil i en usikker forretning med stoffer, lyssky typer og mange penge på spil.

For udover at være historien om den spirende narkohandel, så er ‘Trækfugle’ også historien om et oprindeligt folk, deres kultur og tro, som pludselig udfordres af tidernes skiften. Et ganske gribende bagtæppe for den spændende udfoldelse af den tiltagende narkohandel, der snart kommer til at male med død og ødelæggelse i filmens desuden smukke billeder filmet af David Gallego.

Vi bevæger os i filmen således stødt op igennem 1970’erne i takt med, at narkohandlen griber om sig og flere parter kommer på banen. For hvor der er penge i spil, er der flere spillere klar til at slå til. Rapayet er altså sat i et dilemma mellem sin familie og kultur modsat den gode forretning. Det hele fortælles på trods af dramaet både roligt og afdæmpet, men altså også intenst.

Desværre er filmens afdæmpede væsen og rolige tempo også med til at trække en smule momentum og nærvær ud af de ganske vist hele vejen flotte eskapader. Sine steder bliver fortællingen altså lige stillestående nok. Jeg bliver mere en fascineret beskuer af billederne end egentlig engageret på et mere følelsesmæssigt plan i dramaet, karaktererne og dilemmaerne.

Det er en skam, når nu ‘Trækfugle’ som nævnt er et billedsmukt bekendtskab med spændende temanikker og dilemmaer på dagsordnen. Men når det er sagt, så er filmen bestemt et positivt bekendtskab, der er rig på gribende stemning og atmosfære, hvor helt drømmende scenarier smukt sniger sig ind – sammen med intenst brutale scener undervejs.

‘Trækfugle’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Trækfugle’ har biografpremiere den 21. februar.