Ambitiøst actionbrag roder hovedløst rundt

Der er en del i spil, når den ambitiøse actionfuser Killer Elite sender eksplosioner, automatfifler og kæberaslerne afsted. Her boltrer et habilt opbud af skuespillere sig i en historie med storpolitiske magtkampe og hemmelige lejemordere på menuen. Desværre siver luften ud af rabalderballonen og ender som en flad og uengagerende omgang prygl, mens de rå mandfok rejser verden rundt for at klare ærterne.

Hovedrollen indtages af Jason Statham – jeg fatter stadig ikke hvorfor han er blevet så populær en actionstjerne. Jeg synes han er kedelig – men hey, han kan sgu slå fra sig, selv når han er bundet til en stol – what a man. Han har dog lagt livet som hemmelig lejemorder bag sig, men da Robert De Niro aka hans mentor og gamle kollega kidnappes, må Statham atter gribe pistolen for at redde sin vens liv og tage andres.

Ja, det var lige den korte version af filmens setup, for her er langt flere bolde i luften – og desværre flere end filmen kan håndtere. Der er ikke styr på den ambitiøse historie og det store persongalleri, hvor hårdtslående lejemordere og andre lyssky typer ender med at tumle hovedløst rundt. Man engageres simpelthen ikke i strabadserne, bl.a. fordi man aldrig indvies nok i forholdet mellem Statham og De Niro.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men selvom Killer Elite er både ujævn og famlende, så er der dog en ufortyndet tilfredsstillelse ved at se den gamle De Niro give den gas med en automatriffel – også selvom han kun er tilstede i en større birolle. Desuden afvikler instruktør Gary McKendry bestemt også et par medrivende actionscener, der bl.a. inkluderer en fjernstyret lastbil.

Filmen er inspireret af den kontroversielle bog The Feather Men af Ranulph Fiennes, der bl.a. påstår, at en hemmelig enhed under den engelske specialstyrke SAS skulle have udført aktioner uden den engelske regerings samtykke. Her spiller Clive Oven en herlig olm og dedikeret soldat af denne hemmelige enhed, der her jagter Statham.

Men filmens ellers sprængfarlige emne forbliver desværre et ligegyldigt bagtæppe for det der bliver filmens egentlige styrke – nemlig at losse action afsted. Der dedikeres dog forfriskende nok god tid til at fortælle den konspiratoriske historie, desværre er den bare for klodset leveret til at man rives med og så savner filmens karakterer også en dybde, der kunne have hevet dem op af klichéerne hængedynd.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Man finder ikke skyggen af ekstramateriale på Blu-ray-udgivelsen, men filmen følger også med på dvd. Løjerne gengives dog med fint afstemte farver og god detaljegrad. Lydsporet gør sig også godt og pifter løjerne overbevisende op. Udgivelsens tekniske kvaliteter ændrer dog ikke på, at Killer Elite er en ujævn og kedelig omgang action-rabalder.

Originaltitel: Killer Elite, USA/Australien, 2011
Instruktion: Gary McKendry
Medvirkende: Jason Statham, Clive Owen og Robert De Niro m.fl.
Spilletid: 112 min.
Udgiver: Nordisk Film