Danny Trejo svinger halvsløv machete

Vi var mange, der ville have mere efter at have set den vildt underholdende falske trailer for Machete i forbindelse med Quentin Tarantino og Robert Rodriguez’ dobbelt-feature Death Proof og Planet Terror. Nu forsøger spillefilmen baseret på den eksplosive trailer så at leve op til sit 3 minutters oplæg. Desværre indfrier dette ’throwback’ til de action-fyldte grindhouse-film ikke sit potentiale til fulde. Det er dog ret cool, når den brovte Danny Trejo slagter skurke så blodet sprøjter.

Vi har at gøre med et godt gammeldags hævnmotiv. Machete har nemlig et blodigt regnskab at gøre op med adskillige skurke – bl.a. en narkobagmand (Steven Seagal), der brutalt myrdede hans kone, men også en korrupt senator (Robert De Niro) og hans medsammensvorne (Jeff Fahey) samt den skydegale Von (Don Johnson) står for skud, når den hævnlyste machete luftes. Machete får desuden kvindelige assistance af en smækker rebel (Michelle Rodriguez) og politikkvinden Sartana (Jessica Alba).

Som man kan se på denne korte plotbeskrivelse, er der altså mange roller i spil – og listen fortsætter faktisk, for blandt de medvirkende finder man bl.a. også Lindsay Lohan som skydegal ”nonne” (!), special effect-veteranen Tom Savini og Cheech Marin som gæv præst. Desværre ender de mange roller med at spænde ben for filmens fremdrift – selvom bl.a. Fahey er en fryd som skurk og Seagal blot bizar.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN—>

De mange karakterer flettes altså ikke ubesværet sammen med Machetes hævntogt, men ender med at komplicere den simple historie og trække tempoet ud af filmen. Machete føles på mange måder som en film med lutter biroller – og det er ikke langt fra sandheden. Man savner den stærke hovedrolle, der binder det hele medrivende sammen – og her kommer den karismatiske Danny Trejo desværre til kort i virvaret af roller og et manuskript, der stritter i alle retninger.

Og nej, filmens rodede væsen understøtter ikke den ”B-films”-charme, der ellers ihærdigt sigtes efter. Og udfaldet bliver desværre, at man faktisk keder sig undervejs. Ja, det lyder usandsynligt – jeg mener, Seagal og De Niro i samme film (!), damer med guns og blodsprøjtende lemmer. Det siger måske også noget om, at man ikke sådan uden videre genskaber stemningen fra 70’erne og 80’ernes grumsede perler. Hvis Trejo også havde brugt sin machete til at hugge godt 30 minutter af spilletiden, så tror jeg, at hævntogtet var kommet mere vellykket i mål.

Ekstramateriale:
Filmen står med sine kradse farver og sporadisk påførte ’filmrulle-slitage’ flot og indtagende på Blu-ray, men lyder endnu bedre. Desværre medfølger der ikke meget ekstramateriale. Man finder blot 10 slettede scener (12 min.). Ikke det store sus, selvom et par af dem er vellykkede, bl.a. scenen med en sengeliggende De Niro. Man kan også vælge at se filmen med et hujende biograf-publikum, som ekstra lydspor – så foretrækker jeg at se svineriet med en flok venner. Og så virker det altså en smule hovedløst, at den oprindelige falske trailer ikke er inkluderet på udgivelsen.


Originaltitel: Machete, USA, 2010
Instruktion: Robert Rodriguez, Álvaro Rodríguez
Medvirkende: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Robert De Niro, Steven Seagal, Jeff Fahey, Cheech Marin, Don Johnson, Lindsay Lohan, Tom Savini m.fl.
Spilletid: 1 time 45 min.
Udgiver: Sony Pictures Home Entertainment