Livet smuldrer for en aldrende lejemorder i ‘Knox Goes Away’

Biografanmeldelse: Melankolsk og dragende foldes historien ud om den aldrende lejemorder John Knox i ’Knox Goes Away’. Han går rationelt til opgaven fri af følelser. Han kan sit kram. Livet som kriminel har dog gjort, at hans forhold til sin familie er ikke-eksisterende. Men Johns verden begynder en dag at skride. Han glemmer visse ting og er bare ikke helt skarp længere.

Han tager hånd om sagen og opsøger en neurolog for at få tjekket hovedet. Det viser sig, at den er helt gal. Han diagnosticeres med aggressiv og hurtigt tiltagende demens. Han har ikke måneder, men blot uger tilbage, inden sygdommen helt tager over og hukommelsen forsvinder. Han beslutter sig derfor nu for at få orden i sine sager. At slutte fred med sin familie.

Michael Keaton indtager ikke alene rollen som den målrettede John Knox, men sidder også i instruktørstolen, hvorfra han på ferm vis får sat Gregory Poiriers fint konstruerede manuskript i scene. Der er noget grundlæggende spændende ved filmens præmis. En lejemorder med tiltagende hukommelsestab. For hvad betyder livet og døden pludselig?

Jeg bliver grebet af Johns vej fra en fattet mand i kontrol til en mand, der ikke kan huske fra det ene øjeblik til det næste. I det hele taget er John en interessant og i grunden modsætningsfuld karakter. På den ene side slår han kynisk ihjel for penge og på den anden side læser han bøger i massevis om bl.a. filosofi og store tanker. Der er en fascinerende kontrast her.

Det er klart Michael Keatons film, men Al Pacino dukker op i en karismatisk og dejligt tilbagelænet rolle som Johns rolige chef Xavier Crane, mens James Marsden giver den som Johns desperate søn Miles. Læg dertil en efterforskning, der leder politiet på nakken af netop John, hvilket kun sætter ekstra pres på, at han når at få gjort livets regnskab op, inden det er for sent.

’Knox Goes Away’ er måske sine steder en smule slap i maskerne, mens spilletiden sniger sig momentant ind i lidt dødvande. Det er dog aldrig nok til at sende denne dragende film om liv, død, familie og kærlighed ud af kurs. En fortælling om en mand, der ser tilbage på et liv, der smuldrer mellem hænderne på ham, mens han glemmer sig selv og alt andet.

’Knox Goes Away’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Knox Goes Away’ har biografpremiere den 30. maj.