Dokumentaren ’En vild familie’ kommer tæt på både livet og døden

Biografanmeldelse: Hvordan har du valgt at bo, leve og indrette dit liv? I Silje Evensmo Jacobsens både tragiske og smukke dokumentar ’En vild familie’ møder man en familie, der har valgt at stå af rotteræset og leve i pagt med naturen i de norske skove på en øde gård. Væk fra byens larm, daginstitutioner og skoler. Her bor mor, far og deres fire børn til tonerne af fuglefløjt og træernes susen.

Alt synes idyllisk. Et liv fyldt med kærlighed til hinanden, livet og naturen. Her er der hjemmeskoling og en opvækst tæt på hinanden. Lykken brydes imidlertid tragisk op, da moderen bliver syg og går bort. Nu står familien tilbage med en sorg og usikkerhed om fremtiden. Hvordan bearbejdes tabet? Hvordan klarer faderen nu bl.a. opdragelse, hjemmeskoling, selvforsyning og sorgbearbejdelse?

Jeg kommer med ind i både sorgen og glæden i dette intime familieportræt, der rummer ren kærlighed, men også svære livsdilemmaer og en bankende tvivl, som faderens møder i valget om at leve uafhængig af andre og med børnene hjemme. Her er ingen skærme til børnene, men derimod nærvær med hinanden og den norske natur. Men er det nok? Er det det rigtige?

Filmen stiller helt grundlæggende tankevækkende spørgsmål om livet og det moderne samfunds konsekvenser for vores livsførelse. For planeten og klimaet. Her portrætteret gennem familien. Måske svaret også findes på nogle af spørgsmålene oppe i den norske natur? Jeg møder i hvert fald mig selv og mit liv i mødet med den lille familie.

Her tegnes ganske vist store livsvigtige linjer op, men det er ikke mindst i det nærværende portræt af enkemanden og børnene, at filmen viser sin menneskelige styrke. Er både gribende og hjerteskærende. For hvordan lever man med en grundtung sorg, mens livet må gå videre? Hvad er det rette at gøre? Og hvordan tackler man som voksen sin egen og børnenes sorg?

’En vild familie’ kommer ikke med klare svar, men stiller spørgsmål, som jeg tror er vigtige at stille sig selv. Tragedien kan ramme alle – og hvad gør man så? Uanset om man bor i byen eller i pagt med naturen. Jeg lukkes nærværende ind i et liv, jeg ellers ikke har adgang til, hvor jeg også med den afdøde moders fine billeder og gribende videooptagelser kommer tæt på både livet og døden.

’En vild familie’ får 4 ud af 6 stjerner:

’En vild familie’ har biografpremiere den 30. maj.