Dramaet ’Tótem’ viser det smukkeste i livet, når det er sværest

Biografanmeldelse: Livet kan være det smukkeste, men også det mest urimelige, tragiske og triste. I det mexicanske drama ’Tótem’ oplever jeg begge sider. Både når livet strømmer over af ren kærlighed, men også når tragedien rammer hårdest. Jeg bringes nemlig i et følelsesfint og intimt portræt af en stor familie derind, hvor kærligheden er størst, men også der, hvor livet er sværest.

Jeg møder her den konstant påtrængende død, som er til stede hele vejen i filmen, hvor man også møder den 7-årige pige Sol. Hun befinder sig i sin bedstefars hus i Mexico City, hvor familien er samlet. Snart overstrømmes boligen af et livligt kaos. Af venner, familie og mange følelser. De er alle samlet for at fejre Sols far Tona, der er dødeligt syg og kropsligt svækket af kræft.

Jeg bliver en engageret del af den store flok, som på forskellig vis har en relation til Tona. De tackler alle på hver deres måde den svære situation, hans sygdom og festen. Den iøjnefaldende kontrast mellem livet og den anmassende død. Instruktør og manuskriptforfatter Lila Avilés formår overvejende vellykket at balancere sine mange karakterer og følelser med familiefortællingen.

Det er dog bl.a. særligt datten Sol, der for mig er det klare, dramatiske centrum. Hun spilles overbevisende af Naíma Sentíes med både nærvær og sarte nuancer, der troværdigt finder vej ind i hjertet på mig. Hendes livssyn og udsyn, herunder de mange bekymringer for sig selv samt om sin mor og døende far, er både rørende og hjerteskærende.

For ganske vist er festen en fejring af Tona og en hyldest til livet. Men festen synes også som en afsked med Tona, der næsten ikke har kræfterne til at klare sammenkomsten. Styrken findes gennem kærligheden, der strømmer ind over ham fra venner og familie. Det ser man i de fint beskrevne møder mellem Tona og gæsterne. Her er kærlighed, humor og hjertevarme drillerier.

En af filmens store styrker er at opleve festen gennem Sols øjne. Hendes forsøg på at forstå det hele, mens hun står til at miste sin far, som hun gerne bare vil være sammen med. Måske er det til festen sidste gang, de ses, inden hendes verden ændrer sig for altid. Ja, livet kan være det smukkeste, men også det mest sorgfulde. I denne fine lille fortælling mærker jeg begge dele. Gribende og hjerteknusende.

’Tótem’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Tótem’ har biografpremiere den 6. juni.