‘Kingdom of the Planet of the Apes’ er abeskøn

Biografanmeldelse: Dramaet tager medrivende til i takt med, at ’Kingdom of the Planet of the Apes’ folder sig ud og baner vejen for op til flere gribende højdepunkter i den nyeste film i abe-franchisen, der tog sin begyndelse i 1968 og siden har vist sig overlevelsesduelig. Dette nye kapitel understreger levedygtigheden af det abefyldte og fascinerende univers.

Man kan godt hoppe på ’Kingdom of the Planet of the Apes’, selvom man ikke har set tidligere film i serien, selvom historien ganske vist fortsætter efter den seneste film fra 2017, hvor man bl.a. mødte leder-aben Cæsar. Her springer historien flere generationer frem efter Cæsars regeringstid. Aberne er nu blevet den klart mest dominerende art på kloden.

Aberne lever i harmoni med hinanden og naturen, mens menneskene er hensat til yderkanten af historien. Mere eller mindre. Det er aberne og deres fortælling, som er den primære. Til en start om ikke andet. Men naturligvis kan harmonien ikke vare ved. Den tyranniske abe-leder Proximus er nemlig godt i gang med at opbygge sit eget imperium med ham diktatorisk på toppen

Det er mødet mellem de fredelige aber – her med den unge Noa i front – og det nye imperiums medlemmer, som giver dramaet engagerende og eksplosivt schwung. Snart står det klart, at det er selve abernes fremtid, som er på spil. For hvad er det for en verden, som aberne vil leve i? Og hvordan kan menneske passe ind, hvis overhovedet? Kampen om magten er begyndt!

Det er ikke gummimasker og behårede dragter, der bringer aberne gribende til live. Det er derimod med imponerende effektarbejde og såkaldt motion-capture, at de talende aber bliver levende og engagerer mig. Naturligvis sammen med skuespillernes virke og brug af stemmer. Fra en frygtindgydende Kevin Durand som Proximus til Owen Teague som den energiske Noa.

’Kingdom of the Planet of the Apes’ er storladen, dramatisk og medrivende. Den har måske nok lidt problemer med tempoet i sin historie, der også har et par lufthuller undervejs, men heldigvis aldrig så meget, at det punkterer filmens overordnede momentum, hvor der leveres op til flere engagerende actionscener, som leder op til en yderst intens finale. Aberne længe leve!

’Kingdom of the Planet of the Apes’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Kingdom of the Planet of the Apes’ har biografpremiere den 8. maj.